Dupa mai bine de patru luni consecutive de scaderi si incertitudine cu privire la viitorul economiilor din Europa, liderii de pe continent se intalnesc in acest weekend pentru a incerca sa gaseasca solutiile de care se agata ultimele sperante ale investitorilor.
Brokerii romani sunt rezervati atunci cand vorbesc despre asteptatele efecte ale summit-ului european asupra burselor, putini fiind cei care indraznesc sa spere la o revenire a cotatiilor ca rezultat al acestor intalniri.

“Nu m-as hazarda sa dau pronosticuri optimiste, dar nici pesimiste. Lumea s-a cam obisnuit si chiar saturat de promisuni si intalniri de acest fel. Ne aflam intr-o situatie particulara, cu pietele emergente lasate in umbra de catre bursele majore. S-ar putea ca in aceste ultime trei luni sa vedem o repetare a situatiei din 2010, cu activitate redusa pe bursa. In general alocarile de active se fac in prima parte a anului iar pana acum o buna parte din banii fondurilor este posibil sa fi fost deja cheltuita”, a declarat Valerian Ionescu, director piete de capital in cadrul BCR.

In asteptarea deciziilor ministrilor de finante din UE, bursele internationale termina o saptamana confuza, cu zile de crestere imediat contrabalansate de revenirea pe minus a cotatiilor. Elocventa in acest sens este si evolutia Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care la jumatatea sedintei de vineri inregistra o crestere saptamanala minora, de 0,18%.

“Nu ma astept la surprize senzationale de la acest summit, este prea devreme sa rasulfam usurati. Daca vom vedea din nou masuri evazive, din care lipseste concretul, atunci aproape sigur pietele vor fi dezamagite si vor urma scaderi. Daca in schimb se incearca si punerea in ordine a UE, nu doar a Greciei, s-ar putea sa asistam la o revenire a optimismului. Chiar si in aceasta situatie insa, in ultimii doi ani a existat un scenariu ce se poate repeta si acum: investorii asteapta o solutie, asteptarile sunt prea mari, si apoi, chiar si dupa publicarea solutiei, urmeaza caderi ale burselor”, spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

Alti brokeri considera ca summit-ul din acest weekend ar putea sa reprezinte o confirmare a primelor semnale de optimism care au aparut in ultimele saptamani.

“Cel putin din reactia pietelor, care s-au mai stabilizat si chiar crescut usor, se pare ca ne aflam pe drumul obtinerii unor solutii, care sa fie confirmate duminica. La noi insa revenirea este chiar anemica daca este sa comparam cu SUA de exemplu. Pietele mai putin dezvoltate au de suferit acum si pentru ca investitorii straini se concentreaza mai intai pe pietele lor”, este de parere Grigore Chis, directorul general al societatii de intermediere Broker Cluj.

In precedentele doua saptamani, piata americana, prin indicele S&P 500, a crescut cu 5,2%, in vreme ce indicele romanesc BET a coborat cu 1,6%.

Care este miza summit-ului de duminica?

Bursele au scazut joi si dupa aparitia unor zvonuri potrivit carora summit-ul UE ar putea sa fie amanat din cauza neintelegerilor intre state. Spre sfarsitul zilei insa Germania si Franta au publicat o declaratie comuna in care mentioneaza ca oficialii celor doua tari se vor intalni sambata seara, inaintea summit-ului, pentru a furniza “un raspuns ambitios si cuprinzator la actuala criza din zona euro”, scrie marketwatch.com.

Una dintre principalele teme abordate in cadrul intalnirii de duminica vizeaza gasirea surselor de finantare pentru Fondul de Stabilitate Financiara al Europei (EFSF) in valoare de 440 miliarde euro. De asemenea, fondul este in continuare vazut ca fiind prea mic pentru a salva tari ca Italia sau Spania, in eventualitatea in care acesta vor avea nevoie de ajutor.

Pana acum s-au vehiculat sume cuprinse intre 1 si 2 miliarde euro la care EFSF ar trebui sa ajunga pentru a deveni intr-adevar efectiv.

Franta sustine ca Fondul de Stabilitate ar trebui sa primeasca o licenta bancara, permintandu-i astfel sa acceseze finantare pe baza de garantii de la Banca Centrala Europeana (BCE). Germania, fostul sef al BCE, Jean-Claude Trichet, si actual presedinte al EFSF, Klaus Regling, se opun insa unei astfel de masuri.

Recapitalizarea bancilor ar urma sa fie urmatorul subiect al discutiilor. Liderii UE planuiesc sa oblige bancile sa isi majoreze capitalurile sau sa accepte recapitalizarea din partea guvernelor, in vederea restaurarii increderii in sistemul bancar. Anumiti analisti au estimat ca nevoia de recapitalizare a bancilor ar putea ajunge la 100 miliarde euro.

Nici asa-zis-ul “haircut”, sau reducerea valorii obligatiunilor de stat grecesti, nu ar trebui sa scape discutiilor din cadrul summit-ului. Tot duminica, reprezentantii tarilor din Uniunea Europeana vor dezbate situatia Greciei si daca masurile de austeritate din statul elen sunt suficiente pentru a primi noi ajutoare financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri