Hotararile luate de catre liderii din Uniunea Europeana (UE) la sfarsitul acestei saptamani i-au impartit in doua tabere pe principalii actori din pietele financiare. A fost summitul un esec sau, dimpotriva, obiectivul declarat de a calma investitorii si a gasi solutii pe termen lung pentru evitarea altor crize a fost indeplinit?
Pe cat de impartite au fost reactiile expertilor locali si internationali, pe atat de confuze au fost si evolutiile burselor de actiuni, adesea vazute ca un barometru al sentimentului investitorilor.

Dimineata zilei de vineri a fost dominata de stirile privind deciziile luate in cadrul summitului UE. Pesimismul a fost cuvantul de ordine, toata lumea concentrandu-se pe refuzul Marii Britanii de a accepta modificarea tratatului UE. Reactia initiala a pietelor a fost una negativa, Europa incepand ziua pe minus, dupa ce, cu doar cateva ore inainte, Asia incheiase o zi foarte proasta.

1. Cum vedeti summitul UE din aceasta saptamana?

2. Sunteti de acord cu alaturarea Romaniei la pactul fiscal al tarilor UE?




In cea de-a doua parte a zilei optimismul a revenit insa pe piete, culmea, in conditiile in care informatiile de la summitul UE erau practic aceleasi.

Pietele se calmeaza dupa setul de masuri anuntate dar nu trebuie sa ne facem iluzii prea mari, ramanem cu o povara extraordinara pe umeri, paharul inca se mai poate rasturna. Ok, am inteles ca, general vorbind, exista bani pentru sprijinirea pietelor. Intrebarea mea este insa ce facem cu datoriile, cine le plateste? Tarile tot trebuie sa isi plateasca obligatiunile, datoriile. Ca sa le achiti trebuie sa ai crestere economica din care sa iei taxe, dar ce crestere economica cand noi vorbim despre recesiune in urmatoarele 18 -24 de luni? ”, a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

In cazul burselor, efectul pe termen scurt al deciziilor luate de catre liderii din Uniunea Europeana este asteptat sa fie unul redus.

Sunt niste decizii ale caror efecte se vor vedea in piata abia pe termen mediu si lung. Singura masura cu efect imediat pentru burse ar fi fost interventia in forta a BCE pe piata obligatiunilor. Momentan ramanem insa cu volatilitatea deja obisnuita si o incertitudine mai redusa. Ce s-a intamplat a fost un alt pas spre unificarea politicilor fiscal-bugetare. Daca exista ceva pozitiv pentru euro este faptul ca aceasta unificare fiscala se intampla”, spune Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.

Banca Centrala Europeana (BCE) a plafonat achizitiile de obligatiuni la 20 miliarde de euro pe saptamana pentru moment si nu analizeaza masuri mai ample dupa decizia summit-ului UE de a crea o uniune fiscala.

“Eu nu cred ca solutia era intrarea agresiva a BCE in piata obligatiunilor de stat. Sefii din UE au spus destul de clar ca filosofia europeana este complet diferita fata de cea americana. In Europa teoretic cel putin se aplica principiul – taiati cheltuielile si inveliti-va cu plapuma doar cat va ajunge. Nu toata lumea intelege inca faptul ca lucrurile sunt extrem de complicate si este nevoie de un efort colectiv pentru rezolvarea problemelor, efort care poate sa dureze ani de zile”, mentioneaza Laurentiu Floroiu.

Pe langa cele 17 state din zona euro, si Romania s-a aflat vineri in randul tarilor din UE care au fost de acord cu semnarea tratatului de guvernanta fiscala.

Romania are putin de ales in aceasta ecuatie, dar chiar si asa trebuie sa ne facem bine temele. Spun asta pentru ca orice masura la care ne angajam acum ar putea sa aiba impact asupra tarii in urmatorii ani, daca nu chiar decenii. Este un subiect foarte serios caruia trebuie sa i se acorde mai multa atentie. Astfel de decizii trebuie sa faca obiectul unor analize interne serioase”, a concluzionat Florin Ilie.

La scurt timp dupa anunturile venite vineri de la Bruxelles, Valentin Lazea economistul sef al BNR, a declarat ca alaturarea Romaniei la pactul fiscal al tarilor din UE va avea un efect favorabil pentru economia locala intrucat va disciplina politicile macroeconomice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri