Actionarii SIF Moldova (SIF2) au fost convocati pe 26 noiembrie pentru a discuta contractele care urmeaza sa fie negociate cu Erste privind vanzarea actiunilor detinute la BCR si pentru a mandata Consiliul de Administratie (CA) sa finalizeze tranzactia, scrie Mediafax.
"Convocarea AGA a fost determinata de o solicitare primita de la CNVM privind avizarea modificarii structurii Consiliului de Administratie dupa retragerea mandatului lui Matei Alexandru.

Consiliul avea ca alternative numirea unui nou membru in AGA sau alegerea unui administrator provizoriu, insa prima varianta raspunde cel mai bine interesului actionarilor", a declarat presedintele CA si directorul general al SIF Moldova, Costel Ciocea, mentionand ca solicitarea CNVM a dat posibilitatea administratorilor sa introduca si celelalte puncte pe ordinea de zi.

Astfel, actionarilor li se va prezenta si raportul administratorilor privind ducerea la indeplinirea hotararilor AGA din septembrie. Actionarii SIF Moldova au mandatat CA in luna septembrie sa negocieze alternative pentru lichidizarea actiunilor BCR, in situatia in care listarea nu este posibila din motive independente de SIF.

De asemenea, actionarii au decis revocarea lui Matei Alexandru, fost sef al SIF Moldova, din functia de membrul al Consiliului de Administratie si actionarea in instanta pentru prejudicierea societatii ca urmare a incheierii unor contracte in perioada in care a ocupat functia de director general.

Alexandru a detinut functiile de presedinte CA si director general al SIF Moldova in perioada 1997-2005, iar intre 2005 si 2009 a fost vicepresedinte.

Actionarii vor analiza contractul de vanzare-cumparare de actiuni, contractul de optiune de vanzare/aport de actiuni, contractul de aport in natura constand in actiuni si contractul de ajustare a pretului aferent celor trei enumerate anterior.

Erste a anuntat la jumatatea lunii septembrie ca a incheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac. SIF Moldova a fost singura societate care nu a semnat acordul de principiu.

Cu exceptia SIF Oltenia, care detine 6,12% din actiunile BCR, celelate SIF-uri controleaza pachete reprezentand 6% din capital.

SIF Muntenia (SIF4) este prima dintre cele cinci SIF-uri care a semnat contractul final prin care va vinde actiunile BCR catre actionarul majoritar al bancii, grupul Erste, termenii intelegerii fiind foarte aproape de acordul initial.

Fata de acordul initial, Erste a imbunatatit usor oferta pe partea de cash, urcand pretul pentru actiunile BCR pe care banca le-a emis pentru o majorare de capital decisa in luna aprilie. Potrivit acordului semnat in luna septembrie de Erste cu cele patru SIF-uri actiunile emise in acest an de BCR urmau sa fie preluate de banca austriaca la 0,1 lei/titlu, pret similar cu valoarea nominala. Dupa negocieri, Erste a acceptat sa plateasca 0,5 lei/actiune.

SIF Muntenia va ceda un pachet reprezentand 0,78% din actiunile BCR pentru 70,1 milioane lei (16,2 milioane euro), iar pentru al doilea pachet, de aproape 3%, va primi 2,5 milioane de actiuni Erste.

Erste va emite noi actiuni pentru a le acorda SIF Muntenia. In prezent, pachetul pe care SIF Muntenia urmeaza sa il primeasca reprezinta 0,67% din capitalul Erste.

Daca Erste nu va emite noi actiuni in schimbul titlurilor preluate la BCR de la SIF Muntenia, grupul austriac va transfera actiuni proprii existente deja catre societateta de investitii financiare, potrivit comunicatului SIF Muntenia.

Trei din cinci SIF-uri au aprobat in AGA valorificarea titlurilor detinute la BCR, iar adunarile generale ale actionarilor la SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania sunt programate pentru 3 noiembrie, respectiv 31 octombrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri