Bursa de la Bucuresti a urmat si vineri miscarile burselor externe si a scazut cu 0,48%, iar brokerii spun ca era de asteptat o corectie dupa ce joi piata a urcat cu 3,6%.
Piata locala a avansat in aceasta saptamana cu aproape 3%, accelerandu-si crestere din luna octombrie la aproape 7,2%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut piata este insa cu 8,7% mai jos.

In prima parte a sedintei de vineri, piata a oscilat de cateva ori intre crestere si scadere, influentata de speculatorii care au inceput sa marcheze o parte din castigurile inregistrate joi, dupa acordul de miercuri al liderilor europeni pentru masuri de limitare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Marcarile de profit au fost determinate in principal de evolutia indecisa a burselor vest-europene, insa brokerii cred ca cei mai multi speculatori inca asteapta sa vada daca pietele externe se vor mentine pe crestere sau vor intra intr-o perioada de corectii.

Dupa ora 14:00, piata de la Bucuresti a trecut pe scadere, sub influenta corectiilor de pe bursele vest-europene si a pietei futures din SUA.

"Dupa o zi precum cea de joi, in care indicii europeni au crescut cu pana la 6%, era normal sa avem si o zi de scaderi cauzate poate de activarea unor ordine de tip «take profit» si de un raport risc/recompensa mai putin favorabil in comparatie cu zilele precedente", a declarat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville, citat de Mediafax.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, crede ca investitorii de pe pietele externe au redevenit prudenti dupa ce Italia a vandut obligatiuni la un randament peste cel de la licitatia precedenta.

"A fost nevoie de o singura stire pentru ca pietele sa treaca de la euforie la deprimare. Bondurile vandute azi (vineri -n.r.) de Italia, cu scadenta in 2022, au un randament de 6,06%, acest cost fiind peste cel platit la licitatia anterioara. Italienii au atras 7,93 miliarde euro, sub ce si-au propus, aducand o umbra asupra vestilor bune de ieri", a afirmat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,48% sub nivelul de la inchiderea de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat o corectie de 1,16%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 0,86%.

"Pe termen scurt, cred ca va exista un oarecare optimism, insa, isi va pierde din intensitate pana la finalul anului. Spre finalul anului as miza pe sectorul financiar, acordul cu Erste fiind un bun motiv pentru un randament ridicat al dividendului la cele cinci SIF-uri", a afirmat Tihon.
Rulajul pietei actiunilor, de 33,8 milioane lei (7,8 milioane euro), a fost cu 40% mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor de joi, de 56,3 milioane lei (13 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 17 milioane lei, si au asigurat jumatate din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,455 lei, pret in crestere cu 0,22%.

Actiunile Oltchim (OLT) au urcat pentru a opta sedinta consecutiv cu aproape 15%, limita maxima admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. In ultimele opt sedinte pretul a urcat de trei ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,616 lei. Operatiunile de vineri au insumat 347.000 de lei.

"Speculatorii sunt in continuare perseverenti si, probabil, in scurt timp se va sparge aceasta bula. Indiferent de stiri, cresterile actiunilor Oltchim nu au o justificare fundamentala", a spus brokerul de la Prime Transaction.

Actiunile Erste (EBS) au scazut la BVB cu 5,92%, la 73,95 lei (17,13 euro), influentate de corectia de 5,9% inregistrata pe bursa de la Viena, unde la finalul sedintei de la Bucuresti erau cotate la 17,06 euro. In sedinta de joi, titlurile Erste au urcat la BVB cu 11,17%, iar pe bursa de la Viena au avansat cu 10,21%. Tranzactiile de vineri de la BVB au insumat 2,5 milioane lei (590.000 de euro), iar pe piata din Austria rulajul titlurilor bancii a fost de 35 milioane euro.

Erste a inregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro in trimestrul trei, fata de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010, ca urmare a amortizarii fondului comercial, constituirii de provizioane in Ungaria si costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justa.

Dupa primele noua luni ale anului Erste a raportat o pierdere neta dupa plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, fata de un profit net de 633,8 milioane euro in perioada similara a anului precedent.

"Rezultatele financiare vor avea intotdeauna o influenta, insa, atat timp cat tranzactiile se vor face pe decizii emotionale date de contextul economic, cred ca raportarile companiilor isi vor pierde din puterea de a activa deciziile fundamentate", a afimat Tihon, brokerul de la Prime Transaction.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in scadere cu pana la 0,4%, iar piata de la Frankfurt avansa cu 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 1,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri