Bursa a crescut nesemnificativ luni, cu 0,16%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, iar operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si cu titlurile BRD (BRD) au acoperit peste doua treimi din lichiditate.
Piata a scazut nesemnificativ la deschidere, insa dupa primele doua ore a trecut pe crestere usoara. Totusi, dupa ora 16:00, piata a revenit aproape de nivelul de la finalul sedintei precedente, scrie Mediafax.

La inchiderea sesiunii de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste inchiderea de vineri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, a coborat cu 1,6%, influentat de actiunile celor cinci SIF-uri, care au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,96% si 2,64%. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au consemnat o corectie de doar 0,14%.

"Linistirea pietei a fost una asteptata, cel putin in cazul actiunilor SIF-urilor. Dupa cresterile din preajma majorarii pragului de detinere (de la 1% la 5% din actiuni - n.r.), corectia pe aceste titluri survine vanzarilor realizate de speculatori, iar cei care sunt in primul rand vizati de schimbarea legislativa probabil ca nu au reactionat inca", a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi si market-making in cadrul SSIF Broker (BRK).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in scadere cu 0,42%.

Miscarile au venit in cadrul unor tranzactii in valoare de 33,4 milioane lei (7,7 milioane euro), suma cu 25% peste rulajul sedintei precedente, de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 68% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (13,4 milioane lei) si cu titlurile BRD (9,2 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu doar 0,14%, la 0,4244 lei.

Investitorii nu au reactionat la plasarea sub supraveghere a ratingurilor BRD de catre Moody's pentru o posibila retrogradare, astfel ca pretul acestor actiuni a crescut cu 0,95%, la 10,6 lei. Evolutia a venit pe un rulaj de 3,9 milioane lei, cele mai mari operatiuni, cu 0,04% din actiuni, fiind realizate chiar la inchidere, pentru peste 3 milioane lei.

Cu titlurile bancii au fost realizate si doua deal-uri, de 5,3 milioane lei, la pretul de 10,6 lei.

Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibila retrogradare ratingurile pentru depozitele in moneda locala pe termen lung si scurt ale BRD - Groupe Societe Generale, aflate la nivelurile Baa2, respectiv Prime-2, in urma coborarii ratingului bancii-mama.

"Pentru sfarsitul de an nu sunt de asteptat evenimente deosebite, doar anumite stiri de pe plan extern ar putea avea un impact semnificativ. Este evidenta o aversiune fata de risc din partea investitorilor, din acest motiv rulajele din ultimele luni fiind reduse. Interesul este canalizat mai mult decat de obicei catre operatiuni de hedging", a mai spus Moldovan.

Titlurile BVB au fost printre putinele actiuni din piata care au incheiat ziua in crestere, cu 1,25%, si au ajuns la 28,3 lei. In jurul orei 11:45 a fost realizata o tranzactie cu aproape 0,3% din titlurile Bursei, la un pret cu 7,3% peste inchiderea de vineri.

Cresterea a incetinit usor, ulterior. In sedinta de luni au fost realizate tranzactii in valoare cumulata de 2,2 milioane lei cu 1% din actiunile BVB.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene aveau o evolutie incerta. Pietele de la Frankfurt si Paris avansau cu 0,8% si, respectiv, cu 1%, revenind dupa scaderile usoare de la deschidere. Si bursa de la Londra recuperase o parte din scadere, insa apoi a trecut din nou pe rosu, astfel ca la inchiderea sesiunii de la BVB, cobora cu 0,1%.

Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 2,2%.

La debutul sesiunii, temerile investitorilor privind situatia economica globala au fost accentuate de anuntarea mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il, care ar putea genera instabilitate in Asia de nord-est, iar pesimismul investitorilor a fost accentuat si de avertismentele Fitch, de reducere ratingului a sapte tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri