Conducerea SIF Moldova (SIF2) va propune actionarilor un dividend de 0,22 lei/actiune, care, avand in vedere preturile actuale din piata, ar aduce investitorilor un castig record de 16,3%, cel mai mare inregistrat pana acum in sectorul societatilor de investitii financiare din Romania.
Anuntul vine insa la pachet si cu o propunere de triplare a capitalului social, cu suma de 103,8 milioane lei, prin aport in numerar, pana la 155,7 milioane lei.

"Analiza politicii de dividend corelata cu politicile investitionale si nivelul lichiditatilor existente releva faptul ca o eventuala distribuire a peste 60% din profituri sub forma de dividende ar exercita o presiune puternica asupra lichiditatilor SIF Moldova si implicit asupra capacitatii de implementare a obiectivelor investitionale", se mentioneaza intr-un raport trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In cazul in care actionarii vor aproba, pe 5 aprilie, majorarea de capital, SIF2 va emite putin peste un miliard de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

SIF2, alaturi de celelalte patru societati de investitii financiare de pe Bursa si-au vandut anul trecut pachetele de actiuni BCR catre Erste Bank, tranzactia contribuind la profiturile pe 2011 ale SIF-urilor.

Daca actionarii aproba dividendul, SIF Moldova va distribui 114 mil. lei din profitul de 191 mil. lei inregistrat anul trecut.

Randamentul dividendului brut propus, raportat la pretul mediu al actiunii SIF2 pe ultimele 90 de sedinte tranzactionare din 2011 (0,883 lei/actiune), este de 25%, mai mult decat triplul dobanzilor la depozitele bancare pe un an.

De asemenea, dividendul este de 2,44 ori mai mare decat dividendul repartizat in exercitiul financiar anterior.

„Rezultatul exceptional al anului 2011 trebuie privit din perspectiva echilibrului intre satisfacerea asteptarilor actionarilor privind distribuirea dividendelor si necesitatea sustinerii programelor investitionale, conditie esentiala pentru asigurarea beneficiilor actionarilor pe termen mediu/lung”, mai spun sefii SIF Moldova.

Asa cum era de asteptat, actiunile SIF Moldova au avut miercuri un debut in forta pe bursa, fiind cele mai tranzactionate titluri din piata, cu un rulaj de 1,5 mil. lei in primele 20 de minute, in vreme ce pretul acestora a urcat cu 3%, pana la 1,39 lei/actiune. Luna trecuta actiunile SIF2 au avut cea mai buna evolutie din scectorul SIF (+25%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri