Aparent, demisia primului ministru Emil Boc a cauzat cele mai mari scaderi inregistrate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in 2012. Putini brokeri sunt insa de parere ca anuntul are deja efecte vizibile in piata, mult mai importanta ramanand evitarea unei crize politice precum cea de la sfarsitul lui 2009.
Actiunile tranzactionate pe BVB scadeau la jumatatea zilei de luni in medie cu 2%, dupa ce in precedentele cinci sedinte piata inregistrase cresteri pe linie.

“Nu este prima data cand au loc astfel de evenimente politice in Romania, iar aceastea rareori au o influenta vizibila. Personal eu nu vad o legatura foarte mare intre scaderile de astazi si demisie, mai ales avand in vedere evolutiile externe. Nu conteaza daca primul ministru va fi tehnocrat sau politician, mult mai important este ca functia sa fie ocupata cat mai rapid si sa nu ajungem la o criza politica. Predictibilitatea este cuvantul de ordine acum”, a declarat Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Pe plan international, marile piete erau luni in scadere dupa raliul sustinut inregistrat in ultimele saptamani. Cele mai mari pierderi erau inregistrate in Franta, acolo unde indicele CAC40 pierdea putin peste un procent.

Ramane insa de vazut cat de mult va conta pentru investitori o eventuala criza politica, avand in vedere ca in noiembrie 2009, cand Boc si-a pierdut mandatul in urma unei motiuni de cenzura, iar in Parlament s-a discutat mai bine de o saptamana despre un posibil inlocuitor, Bursa a inregistrat sase zile consecutive de cresteri pe indicele BET.

Schimbarea premierului va lovi piata decat in situatia in care aceasta incertitudine la nivelul conducerii tarii va persista. O corectie era previzibila dupa evolutiile bune din ultima perioada. Ma indoiesc ca vom vedea cum bursa o ia in sus sau in jos in functie de numele noului prim-ministru”, spune Marian Lupu, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Estinvest.

Nu toti brokerii considera insa ca piata a ramas indiferenta la demisia lui Boc, o parte din ei fiind de parere ca scaderile de luni au fost cauzate in buna masura de acest eveniment.

Eu pun aceste scaderi pe seama demisiei. Se vinde destul de serios, insa am rezistat bine pana acum fara sa vedem scaderi majore. Atat timp cat va fi ales rapid un interimar, nu ma astept la efecte pe termen lung asupra pietei. Cel mai important este sa nu ramanem in aceasta situatie de incertitudine foarte mult timp”, a concluzionat Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker Cluj.

1. Preferati un premier tehnocrat sau politician?

2. Credeti ca Romania va intra intr-o noua criza politica?

3. Ar trebui ca viitorul premier sa fie economist?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri