Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).
In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%, potrivit Mediafax.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vanzari de 18,61 miliarde lei. In ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un castig de 779 milioane lei si vanzari de 5,45 miliarde lei.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Petrom a constituit in ultimul un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la inceputul acestui an.

"Privind inapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila. Acesta este rezultatul eforturilor investitionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar si preturilor favorabile la titei. Am reusit sa stabilizam nivelul productiei in Romania si avem satisfactia mai multor realizari in activitatea noastra de explorare din Romania. Am reinnoit licentele de explorare si am inregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importanta descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) si informatii incurajatoare obtinute, la inceputul acestui an, in cadrul forajului de mare adancime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

Petrom a intrat anul trecut si pe sectorul energiei electrice, prin inceperea operatiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobantu. Totodata, grupul a finalizat constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a acestui an.

"In pofida cererii deteriorate pe piata de retail, 2011 a fost primul an dupa privatizare cand Rafinare si Marketing a inregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzand elementele speciale, sustinut de imbunatatirea performantei operationale din rafinare. Ne vom concentra in continuare pe cresterea eficientei si disciplina financiara, in vederea dezvoltarii noastre durabile si pentru a ne atinge potentialul de crestere", a mai spus Mariana Gheorghe.

Cum a evoluat pretul titeiului

Pretul mediu al titeiului Ural a crescut anul trecut cu 40% fata de 2010, de la 78,29 dolari/baril la 109,6 dolari/baril. La nivelul grupului, pretul mediu realizat al titeiului a avansat cu numai 36%, la 93,3 dolari/baril, reflectand efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor privind cotatia titei, potrivit Petrom.

Investitiile au scazut anul trecut cu 1%, la 4,8 miliarde lei (1,133 miliarde euro) de la nivelul de 4,863 miliarde lei din 2010. Aproape 40% din valoarea investitiilor a fost realizata in ultimul trimestru al anului trecut, perioada in care grupul a investit 1,837 miliarde lei (423,8 milioane euro), cu 1% sub aceeasi perioada din 2010.

"Investitiile de explorare au crescut cu 28% comparativ cu 2010, la 436 milioane lei, ca rezultat al intensificarii activitatilor onshore si al inceperii forajului la prima sonda de explorare offshore de adancime in decembrie 2011, in parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. In 2011, cheltuielile de explorare au fost de 420 milioane lei, de peste doua ori mai mari decat in 2010, din cauza inregistrarii a opt sonde de explorare fara rezultat in Romania si a deprecierii licentei de explorare a zacamantului Kultuk din Kazahstan", se arata in comunicat.

Vanzarile din explorare si productie au crescut in tot anul trecut cu 23%, la 11,74 miliarde lei (2,77 miliarde euro), iar profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor excluzand elemente speciale (EBIT) a avansat cu 53%, 5,432 miliarde lei (1,281 miliarde euro). EBIT nu include eliminarea profitului intre segmente, potrivit Petrom.

Pe segmentul de rafinare si marketing, vanzarile au crescut cu 25% fata de 2010, de la 15,17 miliarde lei la 18,95 miliarde lei (4,47 miliarde euro), datorita cresterii preturilor si in pofida scaderii volumelor vandute.

Afla si ce este mai mic decat profitul record al Petrom.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri