Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat infiintarea primului ETF pe Bursa de Valori Bucuresti. Primul OPCVM tranzactionabil va fi lansat de Tradeville, prin SAI Vanguard, si va replica structura indicelui BET.
ETF BET Tradeville va fi lansat pe piata romaneasca in urmatoarele saptamani. Conform dispunerii de masuri CNVM, "SAI-ul care solicita autorizarea unui OPCVM tranzactionabil are obligatia de a solicita admiterea la tranzactionare O.P.C.V.M-ului tranzactionabil astfel incat tranzactionarea sa poata incepe in cel mult 30 de zile lucratoare dupa data primirii de ctre S.A.I. a C.I.V.M. aferent O.P.C.V.M. tranzactionabil. Acest termen poate fi prelungit cu cel mult 15 zile lucratoare pe baza unei cereri motivate inaintata C.N.V.M. de S.A.I. care solicita C.N.V.M autorizarea unui O.P.C.V.M. tranzactionabil".

Radu Toia, director al directiei de autorizare si reglementare din CNVM, a confirmat informatia aprobarii primului ETF, mentionand ca decizia a fost trimisa inca de ieri catre administrator, urmand sa apara si primele informatii publice. In opinia sa, acest pas este "imbucurator pentru piata locala".

La finalul anului trecut, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o ordonanta prin care stabileste cadrul de aprobare si termenii pentru tranzactionarea instrumentelor financiare de tip ETF (Exchange Trading Funds).

CNVM a stabilit ca un OPCVM tranzactionabil (ETF) mentine in portofoliu actiunile prestabilite din structura indicelui de referinta astfel incat eroarea de compozitie sa nu depaseasca 15%.

Societatea de administrare a O.P.C.V.M.- ului tranzactionabil trebuie sa calculeze si sa furnizeze in mod continuu operatorului de piata, cel putin odata la fiecare 60 secunde, valoarea unitara indicativa a activului net (iVUAN), pe parcursul intregului orar de tranzactionare aferent.

De asemenea, in vederea diseminarii continue a valorii unitare indicative a activului net (iVUAN) catre participantii la piata, operatorul de piata va asigura publicarea pe site-ul propriu a respectivei valori.

OPCVM autorizate pana la momentul intrarii in vigoare a prezentei dispuneri de masuri se pot transforma in OPCVM. tranzactionabile numai in situatia in care politica de investitii are ca obiect reproducerea structurii unui anumit indice pe actiuni, mai dispune CNVM.

Exchange-traded funds (ETFs) au fost lansate in 1980 si au castigat rapid popularitatea investitorilor ce cautau alternative la fondurile mutuale.

Fondul pe indice urmareste evolutia unui indice bursier sau a unui cos de indici. Desi pe marile piete, investitorii manifesta interes pentru acest gen de administrare pasiva, in Romania tendinta abia acum se dezvolta.

Primul ETF local beneficiaza de o suspendare a tarifelor si comisioanelor BVB aferente admiterii si tranzactionarii, pentru o perioada de 6 luni de la lansare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri