Primul ETF va fi listat pe BVB in urmatoarea luna si jumatate

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis certificatul de inregistrare a unitatilor de fond ale ETF BET Tradeville, administrat de SAI Vanguard Asset Management SA. Astfel, listarea acestuia va avea loc in maximum 45 de zile lucratoare, informeaza Tradeville.

ETF BET Tradeville este un fond deschis de investitii care va fi tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Prin structura lui, ETF-ul combina avantajele unui fond deschis cu cele ale unui fond inchis tranzactionabil. Investitorii vor avea oportunitatea de a-si asuma expuneri diversificate pe piata locala la un pret scazut si la costuri mai reduse de tranzactionare.

Fondul administrat de Vanguard Aseet Management replica structura indicelui BET care este compus din cele mai lichide zece companii listate la BVB (Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BRD Groupe Societe General, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Biofarm, Bursa de Valori Bucuresti, Electromagnetica, SSIF Broker).

ETF BET Tradeville se adreseaza investitorilor individuali, dar si celor institutionali, care vor sa isi construiasca o expunere diversificata, pe piata locala de actiuni, cu reducerea efortului operational. Intr-o prima faza, Tradeville va subscrie blocurile de titluri de participare care vor face posibila listarea la BVB. Dupa listare, orice investitor fie de persoana fizica, fie persoana juridica va putea tranzactiona prin bursa unitati de fond, pretul initial fiind de 5 lei.

Dupa listare, orice investitor institutional poate subscrie, prin intermediul unui participant autorizat, blocuri de titluri de participare direct de la SAI. Subscrierile vor putea fi facute de orice participant autorizat, care respecta prevederile legii 297/2004, si care incheie un contract cu Vanguard Asset Management. Un bloc de titluri de participare este format din 10,000 de unitati de ETF.

ETF BET Tradeville este folositor administratorilor de fonduri a caror strategie vizeaza raportarea performantei la un benchmark. Astfel, investitorii institutionali vor putea sa implementeze si sa administreze mai usor strategii de gen "core - sattelite". In plus, acestia pot intreprinde operatiuni de arbitraj pe piata autohtona cu instrumente locale, fapt dificil de realizat in prezent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri