Șapte fonduri vândute investitorilor din România au reușit să bată inflația medie din ultimul an. Managerii de fonduri au avut o muncă grea în ultimele 12 luni, în condițiile în care evoluția slabă a burselor, dar și a piețelor de obligațiuni, a făcut mult mai dificilă alegerea unor plasamente care să genereze câștiguri semnificative.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%, potrivit celor mai recente date ale INS (vezi graficul de mai jos).

Dacă în alți ani rata inflației era cu ușurință depășită de câștigurile oferite de fondurile care investesc în acțiuni, obligațiuni și titluri de stat, nu același lucru a mai fost valabil anul acesta. Astfel, doar șapte fonduri se pot lăuda cu randamente de două cifre în ultimele 12 luni, asta în condițiile în care bursele au trecut printr-o evoluție slabă.

Mai exact, Bursa de Valori București (indicele BET) a urcat cu doar 5% în intervalul iulie 2021 – iunie 2022, Bursa din New York a scăzut cu 4,1% (S&P 500), iar Bursa din Germania (DAX) a pierdut 13,8% în perioada de timp menționată.

Nici în piața obligațiunilor situația nu a fost mai bună. Față de bursele de acțiuni, evoluția acestei piețe este mai greu de cuantificat în termeni simpli, dar unul dintre indicii-etalon la nivel global, Bloomberg US Aggregate Bond index, arată o scădere de 8,8% în ultimul an de zile.

Top fonduri de investiții: Care au fost cele mai mari câștiguri din ultimul an

FIA Michelangelo este cel mai performant fond local în ultimele 12 luni. Acesta a generat un câștig de 23,6% investind banii într-un portofoliu diversificat de acțiuni, derivate și instrumente financiare cu venit fix. FIA Michelangelo este administrat de Atlas Asset Management, un administrator de fonduri mic din piața de capital românească, dar care în ultimii ani s-a remarcat prin randamente ridicate în cazul anumitor fonduri care fac investiții mai riscante.

Cele șapte fonduri de investiții care au bătut inflația în ultimul an
Fondul Câștig ultimele 12 luni Administrator fond
FIA Michelangelo 23,6% Atlas AM
Erste Stock Commodities 14,7% Erste AM GmbH
BT Index Romania ROTX 14,3% BT AM
STK Emergent 13,9% STK Financial
Erste RESERVE DOLLAR EUR 11,7% Erste AM GmbH
ETF BET Patria - Tradeville 10,3% Patria AM
Herald (euro) 10,1% Atlas AM

Erste Stock Commodities se află pe locul al doilea în top, cu un randament de 14,7%. Fondul investește preponderent în companii din sectorul mărfurilor dar și din energie, un domeniu care a beneficiat puternic de scumpirile recente.

BT Index Romania ROTX a înregistrat a treia cea mai bună evoluție din ultimele 12 luni, câștigul ajungând la 14,3%. Minim 85% din activele fondului reproduc structura indicelui ROTX (Romanian Traded Index)

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri