Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, a anuntat joi un nou record anual de profit (3,9 mld. lei). Printre cifre si declaratii oficiale, sefii producatorului petrolier nu au uitat sa faca trimiteri la negocierile dure din spatele usilor inchise pe care le au cu Guvernul, care vrea sa mareasca redeventele pe care Petrom le plateste - in prezent, printre cele mai mici din lume. Analistii spun ca lupta pentru taxele de miliarde de lei este ca si castigata de catre austrieci.
Aproape la fel de important ca profitul este suma de un miliard de euro pe care compania a anuntat ca vrea sa o investeasca anul acesta si la care Mariana Gheorghe, directorul general Petrom, a facut referire imediat dupa anuntul oficial.

„Va fi un an al dialogului cu autoritatile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie sa fie win-win situation. (...) Ne dorim ca rezultatul sa fie optim pentru ambele interese. Daca taxele sunt prea mari urmarea va fi scaderea investitiilor”, a spus sefa Petrom.

Guvernul este astfel strans cu usa in negocierile cu austriecii de la OMV, cei care controleaza Petrom - cel mai mare contribuabil la bugetul general consolidat al statului roman. Pe de o parte politicienii romani vor sa mareasca taxele pe care compania le plateste pentru a exploata rezervele de petrol locale, insa de cealalta parte pierderea investitiilor SNP ar reprezenta o lovitura grea pentru economie.

Evolutie profit Petrom de la privatizare pana in prezent“Mesajul trimis de Petrom este destul de clar: daca vreti sa continuam investitiile si sa scoatem gazele din Marea Neagra, operatiune foarte scumpa, trebuie sa avem un regim fiscal stabil si favorabil. In aceste conditii ma indoiesc ca Guvernul va putea sa impuna o crestere atat de mare a redeventelor incat sa afecteze semnificativ profitul Petrom in urmatorii ani”, este de parere Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Caruntu, BCR: Redeventele vor creste cu 30-50%, nivel suportabil pentru Petrom


Redeventele de petrol si gaze reprezinta un procent din productia companiilor care exploateaza resursele naturale ale unei tari. In Romania, acestea au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza la circa 1 miliard de lei. Cea mai parte din aceasta suma provine de la Petrom.

„Redeventele platite de companie au fost de circa 6,5% din veniturile din exploatare. Reprezentantii Petrom au declarat ca acccepta cresterea redeventelor, insa la un calcul orientativ ma indoiesc ca statul va putea sa negocieze cu Petrom redevente mai mari de 10%; practic va fi o crestere 30% - maxim 50% fata de nivelul actual. Este o cifra suportabila care nu ar afecta puternic rezultatele producatorului petrolier”, mentioneaza analistul BCR.

„Austriecii de la OMV au dovedit pana acum ca stiu sa negocieze cu statul asa ca ma astept ca redeventele sa ramana in continuare sub media din UE, asadar in favoarea Petrom. Cel mai probabil cresterea redeventelor va fi suportata 70% de companie si 30% de consumatori, prin marirea preturilor”, a declarat Adrian Danciu, directorul Societatii de Administrate a Investitiilor (SAI) Broker Cluj.

Puterea de negociere a Petrom a crescut puternic in ultimul an dupa descoperirea rezervei de gaze din Marea Neagra, de a carei exploatare depinde independenta energetica a Romaniei in urmatorii 15 ani. Estimarile preliminare au indicat un nivel de 42-84 miliarde de metri cubi de gaze naturale in zacamantul descoperit la inceputul lui 2012.

“Exploatarea zacamintelor din Marea Neagra reprezinta un avantaj major pentru Petrom. Acolo se vor duce negocieri pe pretul la care sunt vandute gazele. Statul va trebui sa ofere un pret bun, altfel Petrom poate decide sa exporte o mare parte din ele si astfel vom fi din nou dependenti de gazele rusesti. Pozitia Petrom la acele viitoare negocieri va depinde probabil si de nivelul redeventelor pe care statul le va impune in urmatorii doi ani”, spune Mihai Caruntu.

Analistii: Liberalizarea pretului la gaze va contrabalansa cresterea taxelor platite de Petrom


Nici nou-anuntata taxa suplimentara pe exploatarea resurselor naturale nu este asteptata sa aiba un impact seminifcativ asupra profitabilitatii Petrom, considera analistii, care subliniaza ca liberalizarea pietei de energie va echilibra aceste noi minusuri din bilantul companiei.

In ianuarie, Guvernul a decis sa impuna societatilor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014. Taxa va fi practic aplicata veniturilor „extraordinare” ale companiilor de gaze si electricitate, obtinute in urma liberalizarii pretului la energie si gaze.

„Chiar si luand in considerare cresterea redeventelor si noua taxa speciala pe exploatare, ma indoiesc ca profitabilitatea Petrom va fi afectata. Mai exact nu cred ca profitul ar putea sa scada cu mai mult de 10%. Liberalizarea preturilor in piata de energie va contrabalansa aceste cheltuieli in plus”, spune Adrian Danciu.

Reprezentantii Petrom isi vor face calcule astfel incat sa iasa pe plus din mixul liberalizarii pietei de energie - crestere redevente - noua taxa pe exploatare, afirma Mihai Caruntu.

“De asemenea, nu trebuie trecuta cu vederea noua centrala pe gaze pe care compania a inaugurat-o la Brazi. Aceasta urmeaza sa vanda energie pe cea mai scumpa piata din Romania, cea de echilibrare, astfel ca vorbim de inca o sursa de profit pentru Petrom”, a mai daugat analistul BCR.

Petrom este listata pe Bursa de Valori Bucuresti, actiunile producatorului inchizand ziua de joi in scadere cu 1,6%, asta dupa ce in ultimele patru sedinte a inregistrat cresteri pe linie, care cumulat au ajuns la 4,2%.

Compania este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,63% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11% si BERD cu 2,03%.

Avand in vedere cotatiile de ieri, Petrom are o valoare de piata cifrata la 25,3 miliarde lei (5,7 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri