Viitorul producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a devenit unul incert din cauza sumelor prea mari pe care compania este obligata sa le plateasca in cadrul schemei de sprijin acordata de stat energiilor regenerabile, spun sefii companiei. Acestia se feresc sa vorbeasca despre restructurari, dar au lasat sa se inteleaga ca prezenta in piata romaneasca si investitiile locale sunt conditionate de felul in care Guvernul abordeaza problema certificatelor verzi.
Alro este detinuta de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki.

“Pozitia Alro in Romania depinde de scaderea schemei de suport pentru energia regenerabila in mod imediat. In conditiile actuale, in care suntem obligati sa platim din ce in ce mai mult pentru certificatele verzi, trebuie sa faci minuni pentru a scadea si mai mult costurile de productie”, a declarat Marian Nastase, presedintele Alro.

Compania a platit anul trecut 40 milioane dolari pentru certificatele verzi, costurile fiind estimate sa urce la 66 milioane dolari in acest an.
Firmele care produc energie regenerabila primesc gratuit de la statul roman certificate verzi. Aceste certificate sunt vandute catre furnizorii de electricitate care sunt obligati sa le cumpere. In majoritatea cazurilor costurile suplimentare se reflecta asupra consumatorilor finali - populatia generala si marii consumatori de electricitate.

„Noi nu putem sa transferam aceste costuri suplimentare consumatorilor, asa cum de exemplu o poate face un producator de alimente, pentru ca noi vindem aluminiu la cotatiile internationale, nu la cel stabilit de noi. Asadar costurile de productie cresc, iar costurile de vanzare a produselor raman aceleasi sau chiar scad daca ne uitam la cotatiile aluminiului. Suntem in zona de supravietuire din cauza acestor subventii pe care statul le acorda producatorilor de energie regenerabila. Este o masura profund impotriva principiilor de piata libera, care ne-a ingenuncheat”, a declarat Nastase.

Acesta considera ca industriile de energie regenerabila ar trebui sa fie lasate in piata libera, iar subventiile sa fie eliminate. „Sa vedem, rezista in piata libera? Acolo unde noi ne chinuim sa rezistam”, a mai spus presedintele Alro.

De asemenea, el mentioneaza ca autoritatile ar trebui sa spijine si companiile care investesc pentru reducerea consumului de energie si a poluarii, sectoare in care Alro a investit peste 600 milioane dolari de la privatizare.

„Scopul nostru nu este sa abandonam investitiile pe care le-am facut, dar in conditiile actuale ne asteapta un an 2013 foarte dificil. Au fost cinci ani de criza, mai urmeaza inca cinci, suntem abia la jumatate. Problema este sa supravietuim”, afirma Nastase.

Industria romaneasca, incotro?


Alro Slatina a avut o pierdere de 170 milioane lei in 2012, cifra calculata conform standardelor IFRS. Cresterea costurilor la energie a fost unul dintre principalele motive care au dus la acest rezultat financiar.

Compania a renegociat anul trecut contractul energetic cu Hidroelectrica. La acel moment reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, declarase ca Alro va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata.

Alro este listata pe Bursa de la Bucuresti, compania fiind evaluata la 1,4 miliarde lei. Actiunile ALR au scazut vineri cu 11,3%, imediat dupa anuntul privind rezultatele financiare.

Chiar daca situatia Alro nu este nici pe departe atat de grava precum la combinatele Oltchim si Mechel, pierderile inregistrate de producatorul de aluminiu in 2012 (primele din ultimii 20 de ani), precum si premisele negative pentru 2013 nu fac decat sa mai arunce un semn de intrebare asupra industriei romanesti.

Mechel Targoviste se afla in insolventa dupa pierderi cumulate de peste 400 mil. lei in ultimii patru ani, in vreme ce un alt colos al industriei - Oltchim Ramnicu Valcea, a intrat in insolventa dupa o privatizare esuata si pierderi de peste 1,2 miliarde lei din 2008 si pana la sfarsitul lunii septembrie 2012.

“Este evident ca situatia devine din ce in ce mai nefavorabila pentru afacerile din industrie in general. Statul trebuie sa rezolve rapid problema certificatelor verzi pentru ca nu doar industriile intensive in energie sunt afectate”, spune Marian Nastase.

Constantin Nita, Ministrul delegat pentru Energie, a declarat saptamana trecuta ca Guvernul va modifica legislatia privind acordarea de certificate verzi, scazand sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila.

“Stiu ca nu este un subiect placut, dar nu putem distruge industria romaneasca de dragul industriei regenerabile”, a spus Nita, citat de Mediafax.

Producatorii industriali din Uniunea Europeana au fost afectati negativ in ultimii ani de taxele pe care guvernele le-au impus pentru a sprijini in schimb productia de energie regenerabila.

„In acest context competitivitatea companiilor din industria europeana scade fata de cele de pe alte continente care nu au astfel de costuri suplimentare”, mentioneaza Nastase.

In noiembrie 2012, productia industriala din zona euro a scazut cu 3,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cea mai abrupta cadere din ultimii trei ani.

Cele mai recente date ale INS arata ca productia industriala in serie bruta a stagnat anul trecut in Romania, cu toate ca au fost inregistrate cresteri la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, dar si la industria extractiva.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut cu 0,3%. De cealalta, parte, industria prelucratoare a scazut cu 0,2%.

Potrivit economistului Florin Citu, productia industriala este indicatorul care dovedeste ca 2012 ar fi trebuit sa fie un an de recesiune, iar cresterea economica anuntata de INS in trimestrul IV din 2012 este surprinzatoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri