Bursa a scazut cu 0,14%, intr-o piata unde investitorii au fost mai activi la tranzactionare decat in sedintele precedente, iar lichiditatea a fost sustinuta in principal de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si BRD, informeaza Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,24% sub sedinta anterioara. Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,25%.

Indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,23% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 41,5 milioane lei (9,3 milioane euro), cu 66% peste rulajul de vineri, de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditate a provenit din tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (22,3 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei) si cu titluri BRD (7,9 milioane lei, inclusiv doua transferuri negociate de 4,6 milioane lei).

Operatiuni de peste 1 milion de lei au mai consemnat pe piata principala actiunile Bancii Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Muntenia (1,2 milioane lei), Romgaz (1,1 milioane lei) si SIF Oltenia (cu putin peste 1 milion de lei). Cu titlurile SIF Oltenia si Romgaz au fost realizate si deal-uri, de 1,4 milioane lei si, respectiv, de 660.000 de lei.

Titlurile Alumil Rom Industry (ALU) au marcat a treia sedinta consecutiva de crestere cu aproape 15%, limita maxima admisa pentru majoritatea actiunilor de la BVB, si au ajuns la pretul de 1,351 lei. In ultimele trei sedinte, cotatia acestor titluri a urcat cumulat cu aproape 52%, evolutia fiind determinata de propunerea distribuirii de dividende pentru prima data in ultimii patru ani. Suma totala pe care compania vrea sa o distribuie este de 20 milioane lei (4,4 milioane euro) din profiturile din anii anteriori.
Raportat la pretul anterior propunerii de dividend, randamentul dividendului brut era de 72%, insa dupa cresterea accelerata din ultimele trei sedinte, randamentul a scazut la 47,4%, fiind insa in continuare mult peste dobanzile pe care bancile le ofera la depozite.

La finalul sedintei de luni, capitalizarea bursiera a companiei a fost de 42,2 milioane lei (9,5 milioane euro), in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa. Investitorii au transferat luni actiuni Alumil de 631.000 de lei, cu mult peste rulajele din precedentele doua zile, de 18.000 si, respectiv, 6.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 287.000 de lei, fata de 1,3 milioane lei in sedinta precedenta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in crestere nesemnificativa, iar piata de la Paris avansa cu 0,7%. Bursele din Europa Centrala si de Est au creescut cu pana la 1,1%. Principalii indici ai bursei din Rusia, Micex si RTS, au urcat cu aproape 1,9% si, respectiv, cu 3,1%, iar piata din Ucraina a crescut cu 2,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri