Bursa de la Bucuresti a scazut foarte usor si miercuri, cu 0,14%, intr-o piata unde majoritatea investitorilor s-au intors pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 15,6 milioane lei (3,57 mil. euro), informeaza Mediafax.

Piata a oscilat usor in prima ora de tranzactionare, iar dupa ora 11:30 a ramas pe rosu, desi bursele vest-europene au fost pe verde inca de la deschidere, revenind dupa doua zile de scadere. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat cele mai vizibile miscari dintre SIF-uri, urcand in primele minute cu 1,32%, pentru ca in jurul orei 12:00 sa fie pe minus cu 3,11%. Aceste actiuni au incheiat sedinta la 0,484 lei, cu 1,49% sub sedinta de marti.

Cu titlurile SIF Transilvania au fost realizate 535 tranzactii, in valoare cumulata de aproape 1,3 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania au intrat in acest an pe un trend descendent si au inregistrat cea mai vizibila corectie din acest sector, de 27,92%, fiind tranzactionate la cel mai redus nivel din ultimul an. Si actiunile celorlalte SIF-uri au coborat in acest an, corectiile fiind cuprinse intre 14,35% si 16,66% in cazul titlurilor SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana. Titlurile SIF Oltenia sunt cu numai 2,92% sub nivelul din 2013.

Scaderea actiunilor SIF Transilvania a fost determinata in principal de propunerea Directoratului de a utiliza profitul de anul trecut pentru dublarea capitalului social, compania urmand astfel sa nu acorde dividende, ci actiuni gratuite. Daca pana la propunerea capitalizarii profitului de anul trecut, la finalul lunii februarie, titlurile SIF Transilvania au scazut cu 6%, dupa acest moment corectia s-a amplificat.

Pretul de la finalul sedintei de miercuri este cu 23,11% sub cotatia dinaintea propunerii de majorare a capitalului social.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat sedinta in stagnare. Alaturi de titlurile SIF Transilvania, pe minus au incheiat si actiunile SIF Banat-Crisana (0,19%), SIF Muntenia (1,61%) si Fondul Proprietatea (0,24%), in timp ce titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia au urcat cu 0,72% si, respectiv, cu 1,9%. Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au tinut indicele BET-NG la nivelul de marti.

In acelasi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,17%. Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Daca in sedinta anterioara, preturile in scadere i-au determinat pe unii investitori sa intre la cumparare, in sesiunea de miercuri cei mai multi investitori s-au intors pe pozitii de asteptare, astfel ca volumele de tranzactionare au fost mici in cazul majoritatii actiunilor.

Pe piata principala, rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Lichiditatea pietei, de doar 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro), este cu 45% sub rulajul de marti, de 28,6 milioane lei (6,4 milioane euro). Aproape trei sferturi din rulajul de miercuri au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (5 milioane lei), Romgaz (1,9 milioane lei), Transgaz (aproape 1,7 milioane lei), SIF Transilvania (aproape 1,3 milioane lei) si trei deal-uri cu titluri BRD (1,3 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 472.000 de lei, fata de 467.000 de lei in sedinta precedenta. La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1%. Bursa din Ucraina a crescut cu 1,1%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS, au scazut cu cate 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri