Bursa a crescut cu 0,71%, intr-o piata unde au continuat sa fie vizate in principal actiunile lichide, iar mai multe deal-uri realizate de investitori mari cu titluri Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea aproape de 43 milioane lei.

Tranzactiile speciale au dus rulajul Bursei la 43 mil. lei

Bursa a crescut cu 0,71%, intr-o piata unde au continuat sa fie vizate in principal actiunile lichide, iar mai multe deal-uri realizate de investitori mari cu titluri Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea aproape de 43 milioane lei.

Pe piata principala rulaje de peste 300.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 10 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Ultima luna a fost dominata de escaladarea tensiunilor in Ucraina si adunarile generale anuale derulate la majoritatea companiilor. Acesti factori au reusit sa tina investitorii deoparte de piata, lucru evidentiat si in valorile tranzactionate in luna aprilie. Totusi, in ultima saptamana s-a observat o imbunatatire graduala a volumelor, interesul investitorilor revenind odata cu apropierea datelor de inregistrare pentru dividende (data la care un investitor trebuie sa detina actiuni la o companie pentru a putea incasa dividendele distribuite din profitul de anul trecut - n.r.). Valoarea tranzactiilor deal a inceput sa creasca, semn ca investitorii mari incep sa isi reconstruiasca pozitiile in regiune", a declarat pentru Mediafax Alexandru Pasalan, trader la casa de brokeraj NBG Securities Romania.

Saptamana viitoare urmeaza datele ex-dividend la mai multe companii importante, printre care OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz si Transelectrica. Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cumpara actiuni, insa nu mai au dreptul la dividendele acordate. De regula, in ziua ex-dividend, pretul actiunilor respective scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului care va fi distribuit de companie.

Investitorii au tranzactionat miercuri in total actiuni de 42,9 milioane lei (9,6 milioane euro), cu 15% mai mult fata de marti, cand operatiunile au insumat de 37,3 milioane lei (8,4 milioane euro). Putin peste 40% din rulajul de miercuri a fost asigurat de deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea (9,1 milioane lei), Banca Transilvania (3,6 milioane lei), BRD (3 milioane lei) si OMV Petrom (1,5 milioane lei).

Inca 53% din lichiditate a provenit din operatiunile realizate in piata principala cu titlurile Fondul Proprietatea (aproape 5,6 milioane lei), SIF Oltenia (3,5 milioane lei), Romgaz (3,5 milioane lei), Transelectrica (2,5 milioane lei), Nuclearelectrica (2,3 milioane lei), Erste (2 milioane lei), OMV Petrom (2 milioane lei) si Banca Transilvania (1,5 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,8%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,74% peste nivelul de marti. In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,72%.

Pana la ora 15:30 indicele BET-FI a fost pe scadere usoara din cauza actiunilor SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu aproximativ 2%. Ulterior, actiunile Fondului Proprietatea si SIF Moldova (SIF2) au avansat cu circa 1,7% si, respectiv, cu 3%, readucand indicele BET-FI pe verde.

La finalul zilei, actiunile SIF Oltenia erau in scadere cu 2,26%, la pretul de 1,73 lei. Titlurile FP au incheiat pe plus cu 1,91%, la 0,7745 lei, iar cotatia actiunilor SIF Moldova a avansat cu 2,5%, la 1,19 lei.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,69%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,63%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile Transelectrica (TEL) au inregistrat una dintre cele mai vizibile cresteri din piata, de 3,62%, si au incheiat ziua la 19,18 lei. Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 573.000 de lei, fata de putin peste 1 milion de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in scadere cu 0,36% si, respectiv, cu 0,59%, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,16%. Pietele din Bulgaria, Slovenia si Ungaria au consemnat cresteri intre 0,17% si 1,65%, iar bursele din Polonia, Cehia, Viena si Croatia au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,19% si 1,1%. Bursa din Ucraina a crescut cu 2,08%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS exprimat in dolari, au avansat cu 3,41% si, respectiv, cu 4,89%.

Actiunile rusesti au inregistrat miercuri cea mai mare crestere a ultimelor sapte saptamani, iar rubla este in urcare, dupa ce presedintele Vladimir Putin a declarat ca a retras trupele de la granita cu Ucraina si a cerut separatistilor sa amane referendumul, pentru detensionarea situatiei.

Vrei sa gasesti alternative pentru economiile tale? Ai intampinat probleme atunci cand ai vrut sa investesti intr-un fond mutual sau direct pe bursa? Vrei sa stii mai multe despre piata de capital romaneasca? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro marti, 13 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri