Unii investitori s-ar putea sa fi aflat in perioada 1997-2013 schimbarile in politica Rezervei Federale a SUA (Fed) inainte ca acestea sa fie anuntate si au profitat prin tranzactii care speculau informatiile ce urmau sa devina publice, potrivit unui studiu citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Datele privind tranzactiile derulate in intervalul analizat arata miscari de pret anormal de mari la ordinele de vanzare si cumparare pe bursa americana, "semnificative statistic si in directia deciziei" Fed, se arata in studiul realizat de cercatatorii Gennaro Bernile, Jianfeng Hu si Yuehua Tang de la Universitatea de Management din Singapore.

Variatiile de pret au avut loc in perioada scurta de timp de la momentul in care jurnalistii au primit sub embargo comunicatul privind decizia Fed si pana la anuntarea publica a informatiei.

In zilele in care deciziile conducerii Fed au luat prin surprindere analistii, calculele simple arata ca profiturile obtinute de pe urma accesului mai rapid la informatie au ajuns pana la 256 milioane de dolari. Fed a inasprit la sfarsitul lunii octombrie regulile privind difuzarea in regim de embargo a comunicatelor, situatie care presupune angajamentul celui care il primeste sa nu distribuie sub nicio forma informatia pana la un termen fixat la care devine publica.

"Regulile mai stricte au fost adoptate pentru a proteja mai bine informatia impotriva difuzarii inainte de termen. Ne revizuim procedurile de control constant si facem ajustarile necesare pentru a rezolva orice problema", a afirmat un purtator de cuvant al Fed.

Conform noilor proceduri, jurnalistii angajati ai unor organzatii media se strang intr-o sala la sediul Fed din Washington, fara sa acces la telefoane in perioada de embargo, in timp ce conexiunile calculatoarelor la internet sunt blocate. Jurnalistii primesc comunicatul cu deciziile Fed cu 20 de minute inainte de publicare, pentru a avea timp sa-si pregateasca stirile. La expirarea celor 20 de minute, liniile de comunicatie sunt restabilite, iar jurnalistii pot transmite articolele catre redactii.

Conform regulamentului anterior, jurnalistii primeau comunicatul in sala de presa a Departamentului Trezoreriei cu circa 10 minute inainte de publicare. Acestia se angajau sa respecte embargoul, dar conexiunile calculatoarelor nu erau blocate.

Cercetatorii nu au gasit anormalitati de tranzactionare in perioadele de embargo pentru jurnalisti impuse in cazul rapoartelor lunare despre inflatie si forta de munca ale Biroului de Statisitica pentru Piata Muncii sau in cazul anuntarii datelor despre Produsul Intern Brut de catre Biroul de Analiza Economica.

Studiul a analizat tranzactiile de pe bursa americana din perioada septembrie 1997-iunie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri