Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a criticat Guvernul pentru introducerea impozitului pe constructii speciale (taxa pe stalpi, dupa cum i se spune) la doar cateva luni dupa ofertele publice initiale (IPO) ale Nuclearelectrica si Romgaz. "Statul a inselat investitorii prin acest impozit, pentru ca afecteaza profitabilitatea acestor companii".

Konieczny a avertizat ca mult dezbatuta taxa pe stalpi, care loveste si companii de stat precum Nuclearelectrica, Romgaz sau Electrica, nu a fost trecuta in prospectele de emisiune ale celor doua companii care au ajuns pe Bursa in toamna anului trecut, ceea ce din perspectiva investitorului este o inselaciune.

Intrucat noul impozit va afecta semnificativ profitabilitatea companiilor, investitorii au fost dezinformati la momentul listarii si, dupa cum spune managerul Fondului Proprietatea, unii investitori se gandesc sa dea statul in judecata pentru aceasta inselaciune.

De asemenea, Konieczny critica si lipsa de transparenta si de raspuns al autoritatilor, in contextul in care investitorii de care vorbea au trimis numeroase scrisori catre Finante si Guvern, fara sa fi primit vreun raspuns.

Potrivit estimarilor Consiliului Investitorilor Straini, taxa pe constructii speciale va avea un impact de 250 milioane lei doar in randul companiilor din sectorul de electricitate si gaze naturale. Eric Stab, presedintele si CEO-ul GDF Suez Energy Romania avertizeaza ca aceasta scadere a profitabilitatii, cauzata de taxa pe stalpi, ar putea sa se transmita in tarifele catre populatie, daca reglementatorul va permite majorarea preturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri