Separarea Scotiei de Marea Britanie a generat numeroase opinii potrivit carora evenimentul va avea un impact negativ asupra economiilor celor doua state. Un editorialist al Marketwatch, tine sa spulbere insa aceste mituri si subliniaza ca declararea independentei Scotiei este practic un “non-eveniment” pentru pietele financiare.

Scotia si-ar putea redobandi independenta pe care a pierdut-o in urma cu trei secole, in urma referendumului care va avea loc joi.

Ca urmare, parerea generala este ca lira sterlina e in cadere libera, bancile se urca in avion pentru a fugi in Marea Britanie, brokerii din City-ul londonez se pregatesc sa fie inundati de bani noi, in vreme ce Scotia se gandeste sa ridice baricade.

In realitate, majoriatatea celor mentionate mai sus sunt PROSTII, scrie editorialistul Matthew Lynn. Deprecierea lirei este minora, dolarul fiind mai degraba cel care s-a apreciat; foarte putine companii mari isi vor reloca activitatea deoarece economia britanica este deja centralizata in Londra; dupa o scurta perioada de tranzitie, schimburile comericale vor continua in ritmul obisnuit.

“Realitatea este ca Scotia e o tara foarte mica care nu conteaza foarte mult, in vreme ce Marea Britanie s-ar afla intr-o situatie mai buna fara Scotia”, mentioneaza editorialistul.

Realitatea este ca Scotia e o tara foarte mica care nu conteaza foarte mult, in vreme ce Marea Britanie s-ar afla intr-o situatie mai buna fara Scotia. Din punct de vedere economic, si pentru piete, este un non-eveniment - Matthew Lynn

Totusi, independenta Scotiei va fi un eveniment politic major, punand punct uneia dintre cele mai vechi (300 de ani) si de succes uniuni din istorie. Separarea va schimba viitorul Scotiei, dar si al Irlandei de Nord si Tarii Galilor. “Insa din punct de vedere economic, si pentru piete, este un non-eveniment”, spune Lynn.

Doua sondaje facute publice marti, cu 48 de ore inaintea desfasurarii referendumului privind independenta Scotiei, indica un rezultat favorabil ramanerii teritoriului scotian in componenta Marii Britanii.

Un sondaj efectuat de Institutul ICM si altul de Institutul Opinium indica un avans de patru puncte pentru "nu" independentei Scotiei. Totusi, aceasta distanta este foarte apropiata de marja de eroare. Potrivit ICM, 45% dintre scotieni ar opta pentru ramanerea Scotiei in componenta Marii Britanii, 41% ar dori independenta, in timp ce 14% nu s-au pronuntat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri