Agentia de rating Moody’s a imbunatatit cu o treapta rating-ul de credit al Transelectrica (TEL), la Ba1 (anterior Ba2), perspectiva fiind mentinuta la nivelul stabil. Transportatorul de electricitate mai are in prezent o treapta pana va intra in categoria companiilor recomandate investitiilor (“investment grade”).

“Rating-ul Transelectrica ramane situat la doar o treapta sub ratingul de tara al Romaniei (anterior doua trepte), recunoscandu-se performanta financiarai mbunatatita si rezultatele operationale solide ale companiei, asigurandu-se astfel premisele finantarii viitoare in conditii optime de cost pentru realizarea in bune conditii a investitiilor asumate pentru perioada a treia de reglementare”, se mentioneaza intr-un anunt oficial facut de Transelectrica si semnat de directorul general Ioan-Toni Teau.

Componenta individuala a rating-ului Transelectrica, evaluata exclusiv pe baza profilului financiar al companiei, a fost majorata cu doua trepte de rating. Factorul determinant a fost cresterea stabilitatii veniturilor intr-un cadru de reglementare a tarifului de transport transparent si predictibil corespunzator ciclului actual de 5 ani (1 iulie 2014 – 30 iunie 2019). Complementar, agentia de rating apreciaza in mod pozitiv evolutia societatii ca urmare a imbunatatirii lichiditatii Transelectrica, coroborata cu disparitia anumitor conditii restrictive corespunzatoare contractelor istorice de imprumut bancar si cu politica de distributie a dividendelor aprobata de catre actionari.

Prezenta actiune de rating vine in continuarea imbunatatirii perspectivei rating-ului (la stabil, de la negativ, Ba2), comunicata de Moody’s in anul 2014 si avand ca factor determinant demararea procesului de optimizare a structurii de finantare prin introducerea obligatiunilor denominate in lei in mixul de finantare. Aceasta emisiune inaugurala a actionat atat in sensul extinderii maturitatii resurselor cat si in sensul diminuarii riscului valutar. Oficialii Transelectrica spun ca modificarile rating-ului facute de Moody’s in intervalul 2014 - 2016 reflecta aprecierea pozitiva a agentiei cu privire la procesul gradual de imbunatatire a profilului financiar al companie, inceput odata cu implementarea in cadrul Transelectrica a prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Actiunile Transelectrica cresteau joi pe bursa cu 0,17%, pana la un pret de 29,6 lei/titlu. Avand in vedere aceasta cotatie, nivelul capitalizarii transportatorului de electricitate ajunge la 2,16 mld. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri