OMV Petrom a revenit pe profit anul trecut, cu un rezultat net atribuibil actionarilor de 1,04 miliarde lei, fata de pierderea de 676 milioane lei din 2015, in contextul unui management strict al costurilor, dar si a scaderii investitiilor. Conducerea companiei propune in acest context un dividend brut de 0,015 lei/ actiune.

Profitul operational (EBIT) intra si el in zona pozitiva, cu 1,47 miliarde de lei, fata de pierderea de 530 milioane lei in 2015.

"In 2016, mediul de piata a ramas volatil si dificil, fapt concretizat in scaderea valorii EBIT CCA excluzand elementele speciale, anuland, astfel, beneficiile obtinute prin continuarea managementului strict al costurilor. La nivel de Grup, s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 mil lei. In Upstream, am continuat reducerea costurilor de productie, ceea ce a compensat impactul declinului productiei, dar nu a reusit sa neutralizeze in intregime efectul scaderii preturilor", Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Sefa Petrom spune ca in pofida reducerii in continuare a investitiilor, compania a reusit sa limiteze declinul productiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maxima a estimarii noastre.

Profitul operational excluzand elementele speciale (EBIT CCA) din Downstream a scazut cu 4% fata de 2015, ca efect al scaderii rezultatului segmentului Downstream Oil, partial compensat de rezultatul imbunatatit al segmentului Downstream Gas. "Cu toate acestea, contributia Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ fata de 2015, ceea ce dovedeste beneficiile modelului nostru de business integrat", a adaugat Ghorghe.

Pe baza rezultatelor preliminare si a fluxului solid de trezorerie extins obtinute in 2016, Directoratul Petrom propune un dividend brut de 0,015 lei/actiune pentru anul financiar 2016, ceea ce ar insemna un randament putin peste 5%. Propunerea va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie 2017 si va face si subiectul aprobarii de catre Consiliul de Supraveghere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri