Cotatiile actiunilor au cazut joi cu peste 5% la Bursa din Singapore, cea mai grava scadere dintr-o zi atinsa din septembrie 2001, deoarece investitorii au continuat sa renunte la titluri financiare, din cauza turbulentelor din piata creditelor.
Indicele Straits Times Index (STI) a coborat cu 5,16%, cea mai accentuata alunecare inregistrata de la data de 21 septembrie 2001. Indicele a recuperat din pierderi pana la inchiderea sedintei de tranzactionare si a inregistrat, la inchidere, o scadere cu 3,7%, adica 121,09 puncte, pana la cotatia de 3.152,16 puncte.

"Este oribil, Oamenii nu pot crede ca se intampla asa ceva. O scadere cu trei cifre (nr. a valorii indicelui) in doua zile la rand miroase a minicrash", a spus seful departamentului de cercetare de la Fraser Securities, Najeeb Jarhom, citat de Reuters.

Indicele STI a cazut miercuri cu 3,35%, respectiv 113,34 puncte si a coborat cu 14,5% de la cotatia record de 3.688,58 puncte atinsa la 16 iulie. Indicele a inregistrat o crestere cu 5,6% din ianuarie.

Si pe alte piete asiatice au fost inregistrate vanzari masive.

Titlurile au cazut in Jakarta cu 8,2%, in cea mai grava alunecare dintr-o singura zi atinsa din octombrie 2002, si au inregistrat o coborare cu 5,94% la inchiderea sedintei de tranzactionare. Titlurile din Malaezia au coborat cu 3,5%, pana in apropiere de cotatia minima a ultimelor cinci luni.

Bursa din Filipine a inregistrat o scadere cu 6% pana la cotatia minima a ultimelor sapte luni, iar titlurile din Thailanda au pierdut 2,8%. Indicele principal al Bursei din Vietnam a inregistrat o pierdere cu 1,65%.
Titlurile financiare si actiunile "vedeta" ale marilor holdinguri straine, care au "condus" pierderile din pietele regionale din ultimele trei saptamani, au reprezentat si motorul scaderii de joi.

Cotatia actiunilor DBS Group Holdings din Singapore, cea mai mare banca din Asia de sud-est, au coborat cu 3%, actiunile United Overseas Bank au alunecat cu 4,8%, iar cele ale companiei Oversea-Chinese Banking Corp., au coborat cu 4,2%.

Singapore Exchange, a treia bursa listata din Asia, a inregistrat alunecari cu 7,8% ale actiunilor sale, minim al ultimelor doua luni, in contextul ingrijorarii investitorilor ca le-ar putea fi afectate profiturile de ingustarea volumelor de tranzactionare in contextul volatilitatii pietelor.

Desi majoritatae pietelor regionale au inregistrat vanzari masive la nivelele actuale, unii dintre investitori spun ca inca nu este timpul pentru cumparare, intrucat pietele ar putea sa mai cada, deoarece nu sunt clare dimensiunile extinderii pe pietele internationale a problemelor generate de piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

"Nu stiu cat va dura acest fenomen. Depinde de pozitia centrului "tsunami-ului", care nu este aici, este in Statele Unite ale Americii", a declarat pentru Reuters un director al companiei PT Trimegah din Jakarta, Desimon.

Indicii pe zece zile ai puterii relative (Relative Strength Indexes) ai pietelor din Singapore, Malaezia, Thailanda, Filipine si Indonezia au coborat mult sub nivelul de 30 de puncte, fapt care arata ca pe piete au fost inregistrate vanzari masive.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri