Anuntul referitor la achizitia de catre KazMunazGaz a 75% din actiunile The Rompetrol Group a propulsat Rompetrol Rafinare Constanta pe prima pozitie in topul interesului investitorilor si a determinat cresterea capitalizarii companiei cu 26,5%, pana la 2,61 miliarde lei (1,09 miliarde dolari).
In saptamana 27-31 august, cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a urcat cu 26,53%, de la 0,098 lei pana la 0,124 lei. Valoarea tranzactionata a fost de 80,6 milioane lei, reprezentand 32,9% din rulajul total al bursei.

„Inceputul saptamanii a fost dominat de tranzactiile cu actiunile companiilor listate din The Rompetrol Group, dupa ce presedintele grupului a anuntat vanzarea a 75% din firma olandeza catre compania KazMunayGaz”, a spus Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, citat de NewsIn.
Media saptamanala a tranzactiilor cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) a fost de 16,115 milioane lei, de 6,8 ori mai mare decat media inregistrata de la inceputul anului de 2,36 milioane lei.

In primele trei sedinte de tranzactionare ale saptamanii in piata s-a simtit o presiune la cumparare care a dus cotatia actiunilor la un maxim istoric de 0,147 lei pe actiune atins in sedinta de marti. Ulterior, solicitarea facuta de Asociatia Brokerilor catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru inceperea unor investigatii ale tranzactiilor incheiat in sedinta din 27 august dar si incertitudinile care exista cu privire la intrarea in vigoare a constractului de vanzare cumparare i-au determinat pe investitorii de calibru sa isi marcheze profiturile si cotatia actiunilor rafinariei a scazut pana la 0,124 lei pe actiune, considera analistii de la Prime Transaction, in raportul publicat de casa de brokeraj.

Evolutia actiunilor Rompetrol Well Services (PTR), companie detinuta de The Rompetrol Group a fost asemanatoare evolutiei rafinariei Petromidia. Astfel, actiunile PTR s-au apreciat cu 7,14%, de la 1,68 lei pana la 1,80 lei pe un rulaj de 15,8 milioane lei (6,4% din valoarea totala a schimburilor incheiate la Bursa). In sedinta de marti, cotatia titlurilor PTR a atins un maxim istoric de 2,18 lei pe actiune.

Compania Rompetrol SA Bucuresti (VEGA), ce-a de-a treia companiei din The Rompetrol Group listata la Bucuresti a incheiat saptamana cu schimburi de peste 4,498 milioane lei. Actiunile Rompetrol SA Bucuresti (VEGA) s-au scumpit in aceasta saptamana cu 11,2% pana la 0,228 lei dupa ce au atins un maxim al cotatiei de 0,312 lei in sedinta de marti.

Investitorii de pe Bursa de la Sibiu au cotat derivativa construita pe activul suport al actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta (DERRC) a fost cotata la 0,1300 lei/actiune pentru septembrie si la 0,1350 lei/actiune pentru decembrie.

Vanzarea pachetului de 75% din The Rompetrol Group nu a lasat indiferente nici agentiile de rating. Agentia de rating Fitch a plasat marti, 28 august, ratingul datoriilor pe termen lung atribuit The Rompetrol Group (TRG), sub perspectiva pozitiva. Tot marti, Standard & Poor's a plasat ratingul "B-" pentru creditele pe termen lung al grupului Rompetrol Group NV sub monitorizare cu perspectiva pozitiva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri