Directorul general al procesatorului de PVC Teraplast, Emanoil Viciu, a declarat ca, in prezent, compania nu are in vedere acordarea de dividende, in conditiile in care societatea deruleaza in 2008 un program de investitii de 24 milioane euro, dar ar putea incepe sa acorde dividende dupa 2010.
"Estimam ca de abia din 2010 vom avea un excedent si ne vom gandi sa acordam dividende", a spus Viciu si a adaugat ca Teraplast estimeaza ca isi va tripla productia pana in 2010.

Potrivit reprezentantilor Teraplast, banii obtinuti in urma ofertei publice initiale (IPO) vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei. Producatorul de PVC si-a propus sa deruleze investitii de 66 milioane euro in urmatorii sase ani pentru cresterea capacitatii de productie la toata gama de produse.

Cele mai mari investitii sunt planificate pentru anul 2008, cand au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finantarea acestora, urmand ca pana in 2013 volumul investitiilor sa scada treptat, a precizat directorul companiei.

Compania este in prezent intr-un plin proces de mutare a tuturor facilitatilor sale de productie intr-un singur amplasament, in afara orasului Bistrita, care se va incheia la sfarsitul anului 2008.

Noul amplasament al parcului industrial se intinde pe circa 20 de hectare in localitatea Saratel, la circa zece kilometri de Bistrita.

Teraplast a inceput sa pregateasca oferta in luna iulie 2007, iar detinatorii de actiuni Teraplast pot sa tranzactioneze din 5 mai cele 49,64 milioane drepturi de alocare cu simbolul TRPR01.

"Banii din aceasta oferta ne vor permite sa ne mentinem dezvoltarea accelerata in Romania, dar si in regiune in conditiile in care gradul de indatorare al companiei e foarte mic. In acest mod, avem oricand acces la resursele necesare in cazul in care avem nevoie de finantare pentru un proiect de dezvoltare organica sau pentru o achizitie in regiune", a adaugat Emanoil Viciu.

Teraplast Bistrita a ratat admiterea la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pentru ca doar 421 de investitori au cumparat actiunile procesatorului de PVC in cadrul ofertei care s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie.
Conform regulamentelor Bursei, pentru promovarea la categoria I a pietei reglementate este necesar ca minimum 2.000 de investitori sa detina actiunile companiei.

"Suntem multumiti cu gradul de subscriere, mai ales ca in cinci din cele din cele noua zile in care s-a desfasurat oferta s-au inregistrat scaderi la BVB", a spus directorul departamentului de analiza al Raiffeisen Capital & Investment, Bogdan Campianu, care a adaugat ca in acele cinci zile, bursa a suferit per ansamblu o scadere cumulata de 8,5%.

Drepturile de alocare pentru actiunile Teraplast (TRPR01) au tras o lichiditate de numai 135.700 lei in debutul sedintei de luni, ultimul pret de cotare fiind de 1 leu/titlu.

"Avem satisfactia ca in pofida contextului de piata defavorabil, investitorii au inteles ca oferta publica a Teraplst este o ocazie de a obtine o expunere pe sectorul materialelor de constructii, unde ratele de crestere vor ramane, in orizontul previzibil, foarte ridicate, ca urmare a nevoii Romaniei de a recupere decalajele foarte mari care o separa, in toate domeniile, atat de membrii vechi ai Uniunii Europene, cat si de membrii mai noi, din Europa Centrala", a spus presedintele Raiffeisen Capital & Investment, Dana-Mirela Ionescu.

Industria constructiilor din Romania a avut o rata de crestere de 33,4% in 2007, fata de o rata de crestere de 6% a produsului intern brut (PIB). "Orientarea Teraplast catre proiectele de infrastructura, care au finantarea asigurata in cea mai mare parte din surse europene, va creste rapid, fiind un factor de mentinere a cresterii, chiar in conditiile unei eventuale incetiniri a proiectelor rezidentiale", a declarat directorul departamentului oferte primare din Raiffeisen Capital&Investment, Laurentiu Ciocirlan.

Oferta primara Teraplast este cea mai mare de la inceputul acestui an din Romania si a treia ca marime de pana acum in Romania, dupa Transgaz si Transelectrica. Toate aceste oferte au fost intermediate de Raiffeisen Capital&Investment.

Oferta a fost subscrisa in proportie de circa 61% de investitorii romani si 39% de investitori institutionali straini, distributie similara celei de la Transgaz, potrivit datelor intermediarului.

Procesatorul de PVC Teraplast Bistrita si-a sporit anul trecut profitul net cu 75%, pana la 16,05 milioane lei, si estimeaza pentru anul curent castiguri de 27 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare calculate in standardele internationale de raportare (IFRS).

Dorel Goia era principalul actionar al companiei inaintea ofertei publice, cu o detinere de 39,36% din actiuni, in timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crisana (SIF1) avea o participatie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag - sucursala din Ungaria a celui mai mare producator mondial de instalatii, compania franceza Aliaxis - detinea 9,22% din actiunile Teraplast.

Teraplast Bistrita este cel mai mare procesator de PVC din Romania, cu o cota de piata de 36% pe segmentul tubulaturii din PVC si de peste 30% pe segmentul tubulaturii de polipropilena, conform calculelor companiei pentru anul 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri