Intr-o economie emergenta, cel mai greu este sa schimbi mentalitatile, sa ajungi la un nivel acceptabil de educatie a publicului in legatura cu domeniul investitiilor pe piata de capital, a declarat Bogdan Campianu, head of equity markets, in cadrul Raiffeisen Capital & Investement (RCI), in cadrul unui interviu acordat MoneyBox, proiect recomandat de Wall-Street.
Independent de criza internationala, care a afectat bursele la nivel global, piata de capital romaneasca are nevoie de o implicare mai activa a autoritatilor, care pot si trebuie sa sustina piata de capital autohtona, considera Campianu, care a subliniat: „Nu cred ca se poate vorbi de o lipsa de vointa in sensul dezvoltarii pietei de capital ci, mai degraba, de o intelegere incompleta a fenomenului bursier, justificata prin absenta mecanismelor specifice in Romania timp de aproape 50 ani”.

Aceasta a facut ca bursa sa nu beneficieze de niste programe bine inchegate, urmarite si implementate de dezvoltare a pietei de capital. „In 2003 a fost initiat un program pentru o piata de capital puternica, prin care 7 companii de stat urmau sa se listeze, program ce sa-ar fi incheiat in 2007. Numai doua companii, Transelectrica si Transgaz, au fost listate din programul respectiv, probabil si pentru ca initiatorii acelui program faceau parte din guvernarea 2000-2004, care s-a schimbat, si astfel programul nu a mai avut acelasi ritm de implementare pe care l-ar fi putut da cei care l-au initiat”, a explicat Campianu.

Din punctul de vedere al reglementarilor, piata de capital romaneasca nu difera cu mult de alte piete, ceea ce o diferentiaza insa este lichiditatea mult mai scazuta, fapt care face ca orice actiune mai agresiva sa aiba un impact accentuat asupra preturilor.

„In afara de lichiditate si de numarul inca relativ mic de companii de dimensiuni rezonabile pentru un investitor institutional, nu cred ca avem o problema. Apoi, reglementari exista, stam foarte bine la acest capitol, avem regulile aplicabile in UE, incepand din noiembrie 2007 am adoptat reglementarile UE (Directiva 39 - MIFID). Ca numai o parte din prevederile directivei respective sunt aplicabile deocamdata, asta este o alta discutie”, a declarat Campianu.

Pe de alta parte, seful departamentului piete de capital din RCI considera ca Bursa a facut mari pasi inainte in ceea ce priveste dezvoltarea pe termen lung, dar Campianu considera ca nu exista o masura anume care poate fi luata acum pentru a imbunatati volumele de tranzactionare pe termen scurt. Ceea ce este clar, in opinia sa, este ca avem nevoie de noi listari la cota bursei.

„Anul acesta ar fi fost primul an in care am fi avut un numar mai mare de IPO-uri, daca piata ar fi permis acest lucru. Chiar se anuntasera listari si in general si in timpul anului mai pot demara noi proiecte, dar ne-a afectat aceasta criza si anul acesta este in mare parte pierdut din punctul de vedere al IPO-urilor. Se pot face multe in acest sens, exista si societati de stat si private care pot fi listate, dar nu putem forta lucrurile in acest sens in actualele conditii de piata, pentru ca nu ar functiona”, a explicat Campianu.

Sunt in continuare domenii de la care specialistul in piete de capital de la RCI astepta foarte mult. Astfel, considera ca mai sunt multe de facut in privinta listarii companiilor de stat, care au marimea necesara pentru a fi interesante si pentru investitorii insitutionali din afara granitelor romanesti. Apoi, cea de-a doua sursa a dezvoltarii bursei romanesti ar fi listarea societatilor private din domenii cum ar fi constructiile, comunicatiile si serviciile, pentru care asteapta o evolutie buna in continuare.

Masura de extindere a programului de tranzactionare o considera buna crezand ca nu poate fi contestat faptul ca este necesar un program de tranzactionare sincronizat cu pietele europene, „mai ales ca acum am devenit asa sensibili la ce se intampla pe aceste piete. Dar in momentul acesta efectele nu sunt asa vizibile pentru ca problema nu era neaparat programul prea scurt, ci sentimentul negativ al investitorilor relativ la actiuni, manifestat nu numai in Romania, ci la nivel global”, a detaliat Campianu.

Perceptia investitorilor straini asupra Romaniei s-a inrautatit foarte mult, pe fondul crizei din pietele de origine ale acestora. Atitudinea mai reticenta este reactia la o criza pe care multi nu au prevazut-o, si acum se intreaba ce se mai poate intampla rau. De aceea, orice cifra macroeconomica negativa (deficitul de cont curent, inflatia) sunt amplificate foarte mult, in timp ce impactul stirilor bune este puternic diminuat.

„Din punctul meu de vedere perceptia negativa asupra Romaniei este exagerata. Corectia asupra actiunilor este la fel exagerata fata de ce s-a intamplat in SUA, de unde a pornit criza. Disproportia mi se pare nedreapta pentru ca la noi situatia economiei este mai buna: economia a crescut cu peste 8% in primul trimestru al anului 2008, companiile au raportat rezultate in crestere, etc. Pot sa inteleg ca investitorii sunt mult mai precauti in a investi in pietele emergente, mai putin dezvoltate decat ale lor, pentru ca daca ei vad in fiecare zi ca lucrurile stau rau la ei, atunci se gandesc ca intr-o tara emergenta trebuie sa fie si mai grav”, a mai declarat Campianu.

Apoi, investitorii din Romania, au mizat pe faptul ca asistam la o corectie, una cu o intindere in timp limitata si care va avea o revenire spectaculoasa cum s-a intamplat in anii trecuti, insa incet incet investitorii romani au fost dezamagiti ca asteptarile lor nu s-au implinit si ca lucrurile par mai serioase decat in anii trecuti. „S-ar putea sa fie o situatie mai grava ca in trecut si avand ca alternativa depozite cu dobanzi de 10- 12% multi aleg sa stea departe de piata in perioada aceasta. Cu un numar de investitori activi mai mic din ambele categorii (straini si din tara), volumele sunt mult mai scazute comparativ cu anul trecut pe vremea asta, cand atingeau valoarea zilnica de tranzactionare de aproximativ 17 milioane de euro”.

Ca toata piata, si RCI, in conducerea careia Campianu se afla, este afectata de volumele de tranzactionare mult mai mici de pe bursa. De altfel, si numarul de conturi noi care se deschid s-a diminuat fata de perioada similara a anului trecut.

Pe piata, in acest moment, sunt multe actiuni atractive pentru ca preturile sunt subapreciate, iar corectia a fost prea severa pentru noi asa cum declara specialistul RCI.

Pe de alta parte, a specificat ca investitorii nu se pot lupta cu piata, intr-un astfel de moment, nu se pot opune trendului.

„Pot sa strigi cat vrei ca actiunile sunt ieftine, daca piata crede altceva. Intr-o piata normala, poti sa analizezi si sa vezi ca intr-o companie exista mai multa valoare decat este acum vizibil pe piata si sa speri ca ulterior piata va recunoaste aceasta valoare si targetul tau de pret, pe care l-ai presupus, va fi atins. In conditiile actuale de piata insa ar fi nerealist sa crezi ca daca spui ca toate actiunile sunt subevaluate piata, in ansamblu, o sa-si schimbe parerea”, a declarat oficialul RCI.

Mai mult decat atat: „Companiile vor avea in trimestrul doi rezultate bune. Dupa scaderile succesive din ultima vreme s-ar putea sa ofere o oportunitate de castig pe termen scurt pentru speculatori, pe de alta parte pe termen mai lung este posibil sa vedem scaderi pentru ca scaderile pe pietele externe pot continua, iar piata romaneasca a devenit foarte sensibila la miscarile din exterior”, a spus, in cadrul interviului, Campianu.

In plan personal, dupa lungi cautari profesionale, Campianu a spus ca astazi face in sfarsit ceea ce ii place, in mediul, despre care considera ca i se potriveste ca o manusa. Dupa MBA-ul romano-canadian, care considera ca i-a schimbat fundamental viata profesionala, activitatea de pe piata de capital i se pare mai mult decat interesanta, mai ales ca piata de capital din tara este in continua dezvoltare si schimbare. La aceasta schimbare a asistat trecand si prin perioade bune de crestere in care nici o actiune nu scadea, dar si perioade ca cea a crizei internationale.

„Imi place sa profesez pe piata de capital, pentru ca e un loc special unde se intalneste cererea si oferta de actiuni, cu regulile lui scrise si nescrise”, a concluzionat Campianu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri