Analistii Erste Bank recomanda scaderea ponderii actiunilor pe bursele din Statele Unite si acumularea de lichiditati, in conditiile in care criza financiara s-a extins puternic in al treilea trimestru, iar presiunea lichiditatilor s-a accentuat in cazul multor banci de investitii americane.
Guvernul Statelor Unite a anuntat recent un plan de salvare a sistemului financiar, prin crearea unui fond comun de 700 miliarde de dolari, pentru preluarea imprumuturilor neperformante, ajutand astfel la imbunatatirea pe termen scurt a situatiei de pe diferite piete.

Potrivit analistilor de la Erste, caracterul durabil al acestei masuri va putea fi evaluat cel mai probabil abia in 2009.

"Criza financiara de la nivel international, care a atins, in forma sa actuala, o magnitudine nemaiintalnita pana acum, a contribuit la cresterea primelor pentru risc in intreaga lume. Imensa criza de incredere si lipsa unei orientari clare a pietelor vor afecta perspectivele pietelor financiare si in cel de-al patrulea trimestru din 2008," a declarat Fritz Mostböck, seful diviziei de cercetare al Erste Group.

Astfel, pe trimestru al patrulea specialistii bancii austriece recomanda scaderea ponderii actiunilor pe bursele din Statele Unite, dar crestearea portofoliului de actiuni in Europa si Japonia. In schimb, pe sectorul de obligatiunilor analistii Erste recomanda expuneri mai mari pe pietele emergente si o scadere a ponderilor de instrumente cu venit fix din Statele Unite, in timp ce in Europa si Japonia este indicata mentinerea unui portofoliu neutru.

"Se preconizeaza o usoara crestere a randamentului obligatiunilor de stat din Statele Unite pe masura ce se aplaneaza criza, insa datele economice slabe vor limita aceasta miscare", spune Rainer Singer, seful diviziei de cercetare macroeconomica si a instrumentelor cu venit fix din Europa Centrala si de Est din cadrul Erste Group.

Bursele din Statele Unite nu isi vor reveni pe termen scurt

Situatia de pe piata bursiera din Statele Unite s-a deteriorat si mai mult in ultimele cateva saptamani, odata cu initierea unei serii de misiuni spectaculoase pentru a salva institutii financiare precum Freddie Mac, Fannie Mae, Merrill Lynch si AIG de la prabusire.

Totodata, banca de investitii Lehman Brothers a anuntat intrarea in stare de insolvabilitate si a solicitat protectie impotriva falimentului.

"In situatia actuala, este clar ca principalul indice din SUA este inca slab. Este evident mult prea devreme pentru o revigorare de sfarsit de an. Slaba crestere a castigurilor corporative estimate ramane un factor fundamental important care afecteaza bursa din SUA. Nu se prevede nicio schimbare in viitorul apropiat, in acest context. In prezent, riscurile pe burse sunt inca mai mari decat oportunitatile, acesta fiind motivul pentru care ne mentinem recomandarea de a reduce ponderea acestei clase de active si in special a actiunilor cotate la bursa americana", considera Hans Engel, strateg de piata pentru bursele internationale in cadrul Erste Group.

Actiunile solide de pe bursele europene sunt mai bine cotate, in ciuda efectelor sumbre ale crizei financiare

Pietele bursiere europene nu au reusit sa scape de efectele negative ale celor mai recenti indicatori ai economiei americane sau de vestile socante din sectorul financiar american, afisand in continuare o tendinta de scadere.

Pana in prezent, nici pretul in scadere al petrolului si nici o moneda europeana mai slaba nu au contribuit la imbunatatirea situatiei de pe piata.

"Per ansamblu, in prezent se recomanda pastrarea companiilor cu o baza financiara solida. Aceste preturi scazute se datoreaza lichidarilor, nu unor probleme specifice. In acest moment, analistii recomanda vanzarea actiunilor care nu au stabilitate financiara sau nu sunt foarte bine cotate. Dat fiind ca bursele europene sunt mult mai bine cotate decat cele americane, au si un potential mai mare pe termen lung. Prin urmare, se recomanda cresterea ponderii actiunilor europene in alocarea activelor regionale", se arata in analiza grupului bancar austriac.

Totodata, analistii Erste vad un randament mai bun pentru obligatiunile europene in comparatie cu cele din Statele Unite, cel putin pentru titlurile de stat cu maturitate la doi ani.

Cu toate acestea, zona euro nu mai prezinta nici un impuls pozitiv din perspectiva cresterii economice. Scaderea increderii consumatorilor si un climat de afaceri inactiv sunt consecintele inflatiei si a incertitudinii care domina magnitudinea incetinirii ritmului economic.

Ca urmare, banca centrala europeana este in continuare in dilema, confruntandu-se cu o inflatie in crestere si perspective economice sumbre, precum si cu criza de pe pietele financiare.

Speculatiile privind reducerea rapida a ratelor dobanzii sunt cu siguranta premature, dar analistii se asteapta la o posibila schimbare a ratei dobanzii incepand cu al doilea trimestru din 2009, in cazul unei scaderi a inflatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri