Pietele de capital din intreaga lume au ramas in continuare volatile si au inregistrat noi valori scazute in ultimele saptamani pe fondul crizei din sectorul financiar si din cauza impactului acestei asupra cresterii economice globale.
Analistii Erste Group sustin ca natura defensiva a sectorului farmaceutic din Europa Centrala si de Est a asigurat doar partial o protectie impotriva furtunii de pe bursele din regiune.

O analiza scurta a evaluarilor revizuite ale actiunilor companiilor farmaceutice din ECE indica faptul ca sectorul se indreapta spre scaderi si in majoritatea cazurilor nu au avut randamente mult mai bune in comparatie cu pietele lor interne.

Panica creata de criza a dat nastere unui val masiv de vanzari de actiuni in toate sectoarele, investitorii nemaitinand cont de datele fundamentale sau de rezultatele financiare din cel de-al doilea trimestru al acestui an. Drept consecinta, preturile actiunilor din sectorul farma din Europa Centrala si de Est au scazut, ajungand la nivele foarte atractive.

Actiunile companiilor din sectorul de profil au ajuns la preturi de chilipir

In ciuda contextului actual, specialistii Erste considera ca firmele farmaceutice din ECE vor da dovada in continuare de rezistenta, chiar si pe fondul inrautatirii conditiilor economice.

“Impactul unei perspective mai putin pozitive asupra industriei de profil va fi limitat, deoarece toti factorii majori care sustin pietele farmaceutice raman aceeasi. Mai mult, gradul relativ minim de indatorare externa al companiilor din regiune si capacitatea lor suficienta de a finanta propriile planuri de investitii fara a apela la pietele financiare indica implicatiile minime ale actualei disponibilitati limitate a resurselor de creditare asupra performantelor”, declara Vladimira Urbankova (foto), analist pe sectorul farma in cadrul Erste Group.

Ea afirma ca un alt factor semnificativ care trebuie luat in considerare este slabirea monedelor regionale ceea ce reprezinta un efect benefic pentru companiile axate pe exporturi.

Un ultimul aspect care trebuie luat in considerare este impactul ritmului lent al cresterii economice din Europa de Vest, cu o prognoza de stagnare a Produsului Intern Brut (PIB), si un ritm de crestere temperat pe pietele din zona ECE.

Analistii subliniaza faptul ca genericele, segmentul de baza al companiilor farma ar trebui sa fie afectate cel mai putin, dat fiind ca reprezinta o alternativa la medicamentele originale, mult mai scumpe, pentru bugetele de sanatate reduse atat in Europa Centrala si de Est, cat si din tarile Europei de Vest.

“In astfel de momente cu o volatilitate ridicata, actiunile companiilor de top din sectorul farma din zona ECE reprezinta o valoare ridicata la preturi de chilipir si, pe termen lung, investitorii bine orientati vor observa acest lucru mai devreme sau mai tarziu”, continua Vladimira Urbankova.

Pentru companiile farmaceutice cheie din ECE, perspectivele de afaceri sunt inca foarte solide. Bilanturile raman solide si se anticipeaza o crestere sanatoasa atat pe pietele din regiune, cat si din Vest, unde firmele pot profita de expirarea brevetelor si –sau strategiilor de nisa eficiente.

Recomandari de cumparare pentru Richter, Egis si Krka

Exporturile solide catre pietele din zona ECE, stimulate si de oscilatiile favorabile ale monedelor, sunt un semn bun pentru accelerarea cresterii liniei de top a Richter si Egis in perioadele urmatoare, sunt de parere analistii Erste.

Preturile-tinta pentru cele doua companii scad comparativ cu ultimul raport la 38.770 forinti/actiune (145,67 euro) pentru Richter si la 18.800 forinti/unitate (70,7 euro) pentru Egis.

Chiar daca rezultatele din S1 2008 au fost excelente si au asigurat o crestere in procente de ordinul zecilor, nici acest aspect si nici detinerea unui numar mic de actiuni straine nu au impiedicat cresterea actiunilor Krka de la recenta cadere.

Analistii se asteapta ca rezultatele companiei la noua luni sa calmeze investitorii cu privire la avantajul competitiv regional. Pretul-tinta revizuit al specialistilor este de 118,5 euro/actiune si indica potentialul atractiv de crestere a pretului actiunilor de la nivele actuale scazute.

“Povestea preluarii a oferit o ancora sigura pentru pretul actiunilor companiei Zentiva, cu sediul in Praga. In timp ce ofertele anterioare de preluare de la PPF si Sanofi-Aventis au fost respinse de conducerea companiei, cel de-al doilea ofertant a decis sa ridice pretul la 1.150 coroane cehesti (470 euro), practic aliniat la pretul nostru tinta anterior, din luna iulie”, explica analistii Erste Group.

Date fiind incertitudinile actuale de pe piata, expertii nu anticipeaza faptul ca prima de preluare pentru Zentiva ar putea atinge valori ridicate comparabile cu tranzactiile precedente din acest sector, care au avut loc intr-un mediu de piata mult mai optimist. Tinta de pret pentru aceste actiuni este de 1.150 coroane cehesti, iar Erste recomanda mentinerea actiunilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri