Din punct de vedere al numarului de oferte publice de listare la BVB, 2008 a fost unul din cei mai buni ani, insa contextul crizei financiare a pus o presiune in sens descendent pe intreaga piata si, implicit, pe noile actiuni de la cota bursei.
Cinci oferte publice si primul emitent international

Prima jumatate a anului a adus o premiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin listatea primului emitent international, Erste Bank (EBS).

Debutul actiunilor bancii austriece, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social, a avut loc la data de 14 februarie.

Pe piata de capital din Bucuresti au fost listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, carora li s-au adaugat 722.918 actiuni noi in cadrul programelor Employee Share Ownership Programme (ESOP) si Management Stock Option Programme (MSOP) la finalul lunii mai.

In primele luni, acest emitent nu a fost extrem de atractiv pentru investitorii romani. Cotatiile Erste si fluctualiile de pret au fost influentate de evolutia emitentului de la Viena, unde este concentrat, dar si de evolutia generala a pietei de capital. Din ziua listarii, titlurile Erste au pierdut aproape 30% din valoarea din prima zi de tranzactionare.

De asemenea, prima jumatate a anului 2008 a fost caracterizata de o intensa tranzactionare pe fundamente emotionale, dar si de un numar record de oferte publice initiale: Casa de Bucovina, STK Emergent, Teraplast, Contor Group si Pomponio.

Patru companii s-au listat in acest an pe piata reglementata a BVB

Desi in prima jumatate a anului au avut loc cinci oferte publice initiale, pana in prezent doar trei companii au intrat la tranzactionare, listarea Contor Group fiind amanata pentru inceputul anului viitor, iar Pomponio a ratat indeplinirea conditiilor de listare impuse de companie.

Casa de Bucovina (BCM) a derulat in perioada 4 decembrie 2007- 7 ianuarie 2008 o oferta publica initiala in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata a Bursei.

Oferta a cuprins 45,5 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei si un pret de vanzare de 0,20 lei, valoarea totala fiind de 9,1 milioane lei. IPO-ul s-a incheiat cu un grad de suprasubscriere de 42%, ceea ce a condus la un coeficient de alocare de 70%.

Titlurile au intrat la tranzactionare la BVB pe 12 mai la sectorul titluri de capital, categoria a doua. In prima zi titlurile au stagnat, insa pana in prezent, BCM a pierdut circa 71% din valoare.

Urmatoarea oferta, in ordinea desfasurarii, a fost cea derulata de STK Emergent (STK), primul fond inchis de investitii de la cota bursei. Aceasta s-a derulat in perioada 19 februarie-10 martie.

Investitorii au subscris numai 42,8% din titlurile puse in vanzare pe cumparand 76.121 unitati de fond STK Emergent, in valoare de 21,39 milioane lei (5,78 milioane euro).

Dupa o perioada lunga in care banii investitorilor au fost blocati din cauza amanarii listarii, unitatile de fond ale STK au intrat la tranzactionare 22 septembrie, inregistrand in prima zi o evolutie in stagnare. Totusi, dupa aproape trei luni de tranzactionare unitatile de fond s-au depreciat cu peste 60%.

La sfarsitul lunii februarie a debutat a treia oferta publica de la Bursa – Contor Group Arad. IPO-ul lansat de producatorul de contoare de apa si energie termica s-a incheiat cu o suprasubscriere de 1%, investitorii alocand fonduri de 11,89 milioane de lei (3,2 mil. euro).

Oferta publica initiala Contor Group Arad a fost subscrisa in proportie de 100,97%, oferta incheindu-se pe 21 martie, ca urmare a publicarii unui amendament la prospectul de oferta.

IPO Contor Group a avut o valoare de 11,78 milioane lei, reprezentand circa 31 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei, pretul de subscriere fiind de 0,38 lei/titlu.

Dupa opt luni de asteptari, investitori vor putea tranzactiona aceste actiuni incepand cu data de 12 decembrie.

A patra luna a anului 2008 a adus si a patra oferta publica initiala de listare. IPO Teraplast Bistrita (TRP) a atras 56,04 milioane lei, dupa ce investitorii au suprasubscris cu 3,7% cele 49,6 milioane titluri emise.

Oferta publica initiala s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie, avand ca scop admiterea la tranzactionare a titlurilor Teraplast, la categoria I a BVB.

Inainte de tranzactionarea propriu-zisa a actiunilor Teraplast, investitorii au tranzactionat drepturi de alocare, care pana in ultima zi s-au depreciat cu 13%.

Titlurile TRP au intrat in piata pe 2 iulie, incheiind ziua in scadere cu 2,25%. Din prima de tranzactionare a titlurilor pana in prezent actiunile au pierdut 54%.

Pomponio a ratat listarea

Oferta publica initiala a companiei de constructii Pomponio a fost ultima din acest an care nu s-a incheiat cu succes si a atras de pe piata de capital circa 29,38 milioane lei.

Potrivit prospectului, oferta este incheiata cu succes daca toate actiunile emise ar fi fost subscrise, iar in caz contrar sumele subscrise de investitori fiind restituite.

In cadrul ofertei, care s-a incheiat pe 21 mai, au fost oferite circa 14,62 milioane de actiuni rezultate din majorarea capitalului social al Pomponio. Titlurile au fost vandute la pretul de 3,25 lei si au avut atasate si drepturi de alocare. Investitorii au subscris 9,04 milioane de titluri, reprezentand 62% din oferta, arata datele afisate de BVB.

Statul roman a promis multe IPO-uri in acest an

La sfarsitul anului trecut, toti analistii prognozau ca 2008 va fi anul ofertelor publice la BVB, pe principiul ca modelul de success al Transgaz va inspira alti manageri si ii va determina sa aleaga finantarea prin piata de capital. In plus, au fost anuntate zeci de oferte, atat companii de stat, cat si private.

Cea mai mare parte a IPO-urilor propuse pentru aceasta perioada au fost amanate sau, in cazurile mai nefericite, anulate pe perioada nedeterminata.

Unde sunt IPO-urile anuntate pentru 2008?

Printre ofertele publice initiale de stat se numarau Fondul Proprietatea, compania de telecomunicatii Romtelecom, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Chiar si ministerul Transporturilor anuntase cu un an in urma listarea a opt companii, din care patru aeroporturi si patru administratii maritime si fluviale.

Printre companiile private care si-au anuntat IPO-ul la inceputul anului se numara si poducatorul de materiale de constructii Adeplast Oradea si retailerul de imbracaminte TinaR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri