Bernard Madoff (foto), un om cu putere pe Wall Street de zeci de ani, a fost arestat saptamana trecuta si acuzat pentru o frauda de 50 miliarde dolari, ceea ce ar putea fi cel mai sever caz de frauda din istoria Wall Street-ului.
Madoff, care conducea un fond de hedging, le-a declarat angajatilor in cursul saptamanii trecute ca afacerea sa de consultanta in investitii a fost operatiune frauduloasa cunoscuta sub numele de “schema Ponzi”, informeaza Bloomberg. In prima saptamana a acestei luni, Madoff a spus angajatilor seniori ca anumiti clienti ai fondului doresc sa-si rascumpere activele si cereau 7 miliarde de dolari, firma ducand lipsa de lichiditati.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Potrivit Financial Times, in ultimii 90 de ani au existat mai multe organizatii dezvoltate dupa schema Ponzi, printre care si Caritas, un joc de tip piramidal care a functionat in Romania la inceputul anilor '90.

Caritas a fost organizat de catre compania "Caritas" din Cluj-Napoca, fondata de catre Ioan Stoica si a fost lansat in anul 1991. Caritas promitea restituirea dupa sase luni a unei sume de opt ori mai mare decat banii investiti.

Caritas-ul a atras un numar de 400.000 deponenti din intreaga tara, care au investit 1.257 miliarde lei (aproape 1 miliard de dolari) inainte de a da faliment la data de 14 august 1994, avand o datorie de 450 milioane de dolari.

Schema este numita dupa Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA, devenit celebru in urma utilizarii tehnicii dupa emigrarea din Italia spre SUA in 1903.

Pe langa Cazul din 1920 al lui Charles Ponzi si Caritas-ul autohton, Financial Times mai scrie si despre alte trei jocuri de tip piramidal: organizatia detinuta de Towers Financial si Steven Hoffenberg care a provocat in 1993 pierderi de 460 milioane de dolari, schema lansata in 1996 in SUA de Grupul Bennet Funding, cu pierderi estimate la 700 milioane de dolari si mai multe organizatii piramidale din Albania anilor 96-97, cu pierderi de 1,2 miliarde de dolari.

Sfarsitul “Caritas”-ului lui Madoff poate destabiliza Wall Street-ul


Investitorii fac eforturi sa evalueze pierderile cauzate de o posibila frauda estimata la 50 miliarde dolari, comisa de Bernard Madoff, la o zi dupa arestarea prestigiosului trader de pe Wall Street.

Procurorii si autoritatile de reglementare l-au acuzat pe fostul presedinte al bursei Nasdaq in anii '90, acum in varsta de 70 de ani, ca a regizat o frauda de proportii uriase prin intermediul companiei sale de consultanta in investitii, care a administrat cel putin un fond de protectie impotriva riscurilor.

Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.

Printre investitorii lui Madoff s-au numarat mari companii, lidere de piata, dintre care unele tranzactionate public, s-au numarat universitati, fundatii si, mai ales, multe fonduri de management al activelor, potrivit declaratiilor lui Douglas Kass, seful fondului de protectie impotriva riscurilor Seabreeze Partners Management.

Fostul presedinte al bursei Nasdaq, in varsta de 70 de ani, este cunoscut ca fiind fondatorul companiei Bernard L. Madoff Investment Securities, lansata in 1960.

Procurorii americani l-au acuzat pe Madoff cu un singur caz de frauda cu valori mobiliare,
fostul sef al Nasdaq putand primi o sentinta cu inchisoare de pana la20 de ani si o amenda de maxim 5 milioane de dolari.

Madoff a declarat autoritatilor ca afacerea sa era insolventa de cativa ani, estimand ca are pierderi de peste 50 miliarde de dolari. Fostul presedinte al Nasdaq, a declarat ca din totalul activelor mai detine doar 200-300 milioane de dolari, cu care dorea sa-si plateasca angajatii, familia si prieteni.

Comisia de Valori Mobiliare a Statelor Unite, SEC, a afirmat ca va aduce acuze lui Madoff. “Plangerea noastra presupune o frauda intentionata, atat in durata cat si scop. Incercam sa ne miscam repede pentru a stopa aceasta schema si sa protejam activele ramase ale investitorilor”, a declarat Scott Friestad, avocat al SEC.

Autoritatile americane au afirmat ca firma de consultanta al lui Madoff avea intre 11 si 25 de clienti si un total de circa 17,1 miliarde de dolari in active sub management. Printre clientii fondului se afla alte fonduri de hedging, banci si persoane fizice instarite, potrivit statisticilor. SEC a declarat ca virtual toate activele acestui fond de hedging lipsesc.

Un investitor al fondului de hedging condus de Madoff
a afirmat ca castigurile obtinute din investitii erau consistente. Din 2004, profitul mediu inregistrat de fond era de 8%, dar in ultima decada, randamentul era o valoare de doua cifre, continua investitorul.

Madoff a reusit sa tina ascunsa rezultatele financiare ale firmei sale, iar schema Ponzi a fost folosita cel putin din 2005, potrivit procurorilor.

Bernard L. Madoff Investment Securities detine un capital de peste 700 milioane de dolari, potrivit informatiilor de pe pagina de internet a fondului. De asemenea, firma sa este market-maker pentru 350 de actiuni listate pe Nasdaq, printre care se afla Apple, eBay si Dell.

In luna octombrie, firma lui Madoff a fost cel de-al treilea cel mai mare market-maker de pe Nasdaq, realizand tranzactii de circa 50 milioane de actiuni pe zi. Fondul de hedging a preluat ordine de la brokerii online pentru unele dintre cele mai mari companii americane, printre care si General Electric si Citigroup.

Bernard Madoff a generat astfel o posibila frauda piramidala evaluata la 50 miliarde dolari, cifra record pentru astfel de infractiuni, relateaza AFP, care prezinta un sumar al cazurilor precedente, din punctul de vedere al importantei prejudiciului financiar.

- Societe Generale

In ianuarie 2008, grupul bancar francez Societe Generale (SocGen) a fost victima unei initiative a traderului Jerome Kerviel, care a provocat o frauda de 4,9 miliarde euro. Banuit ca a plasat pe piete pana la 50 miliarde euro, Kerviel este investigat mai ales pentru "abuz de incredere". Inchis timp de 37 de zile, Kerviel a recunoscut partea sa de responsabilitate, dar a afirmat ca reprezentantii banci nu puteau sa nu aiba cunostinta de activitatile sale, potrivit NewsIn.

- Sumitomo (1986-1996)

Yasuo Hamanaka, reponsabil cu activitatile de piata pentru cupru in cadrul casei japoneze de comert Sumitomo Corp, a provocat o pierdere de 2,6 miliarde dolari pentru angajatorul sau, prin tranzactii frauduloase facute in decurs de zece ani. Imitand semnaturile a doi dintre sefii sai, in scrisori adresate unor traderi din strainatate, acesta a autorizat tranzactii pe piata de cupru si transferuri de fonduri.

- Barings

In februarie 1995, cea mai veche banca de investitii din Marea Britanie, Barings, a fost pusa sub administratie judiciara, dupa fuga unui trader. La Singapore, traderul Nick Leeson mizase pe o recuperare a indicelui bursei din Tokyo, in contextul in care acesta scadea si speculase in ceea ce priveste pretul petrolului. Pierderile acumulate, de 850 de miliarde de lire sterline (1,2 miliarde dolari), erau pastrate intr-un cont secret. Leeson a fost condamnat la sase ani si jumatate de inchisoare, insa, bolnav de cancer de colon, vindecat intre timp, a fost eliberat in 1999.

- Allfirst

In februarie 2002, prima banca irlandeza, Allied Irish Bank (AIB), a anuntat ca un trader a ascuns pierderi de 691 milioane de dolari la operatiuni de schimb. John Rusnak, care a lucrat timp de sapte ani la Allfirst, subsidiara americana de la Baltimore (Maryland) a AIB, a admis ca s-a angajat intr-o serie de operatiuni de schimb fictive, cu scopul de a acoperi pierderi suferite la jumatatea anilor '90. In ianuarie 2003, Rusnak este condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare si la despagubiri pentru grupul bancar.

- Calyon

In septembrie 2007, o initiativ nefericita a unui trader american de la subsidiara new-yorkeza a bancii de finantare si de investitii, filiala a Credit Agricole, provoaca pierderi de 250 milioane de euro. Intervenind pe pietele de credit pentru sume neobisnuit de mari si asumandu-si riscuri excesive, traderul actionase fara autorizatie si dincolo de limitele stabilite de banca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri