In clasamentul administratorilor de fonduri deschise de investitii in luna ianuarie, BCR Asset Management a fost liderul de piata cu active in administrare de 400 milioane lei (94,06 milioane euro) si o cota de piata de 42%.
Potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), pe urmatoarea pozitie se afla BRD Asset Management, cu o cota de 14,1% din totalul activelor, ceea ce reprezinta 134 milioane lei (31,51 milioane euro).

Raiffeisen Asset Management
s-a plasat pe al treilea loc, cu active totale gestionate de 84,8 milioane lei (20 milioane euro) si o cota de piata de 8,9%, iar activele administrate de EFG Mutual Funds Management au ajuns la sfarsitul lunii trecute la 68,1 milioane lei (16 milioane euro), ceea ce corespunde unei cote de piata de 7,2%.

Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania, BT Asset Management, s-a clasat pe locul al cincilea, cu active de 54,4 milioane lei si o cota de piata de 5,7%.

Fondurile monetare, preferate de investitori in prima luna a anului


Cele cinci fonduri monetare prezente in piata au atras in luna ianuarie cele mai multe subscrieri nete din partea investitorilor dintre toate fondurile monetare, de 24,5 milioane de lei (5,76 milioane euro).

Bancpost Plus, OTP Comodisro, Simfonia 1, BCR Monetar si Raiffeisen Monetar au atras subscrieri in prima luna de 53,4 milioane de lei (12,55 milioane euro), iar rascumpararile realizate de investitori au fost de circa 28,9 milioane lei (6,8 milioane euro).

Activul net al fondurilor monetare era in luna ianuarie de 379 milioane lei (89 milioane euro), in crestere cu 8%, raportat la valoarea in lei, fata de 349 milioane lei la finalul lui 2008.

La sfarsitul lunii precedente, numarul investitorilor al celor cinci fonduri de investitii era de 12.815, iar ponderea in totalul activelor fondurilor mutuale era de 39,7%.

Fondurile diversificate si cu investitii in alte instrumente financiare au inregistrat subscrieri nete pozitive de 7,6 milioane lei (1,8 milioane euro), respectiv 0,3 milioane lei.

Urmatoarele ca pondere a activelor in fondurile mutuale au fost cele de obligatiuni, cu 25,6%, insa subscrierile nete ale investitorilor au fost de -2 milioane de lei.

Rascumpararile realizate in cele noua fonduri de obligatiuni au fost de 22,8 milioane lei (5,3 milioane euro), numarul investitorilor la finalul lunii ianuarie fiind de 14.000.

Fondurile de investitii in actiuni au pierdut 40% din activul net in ianuarie


Subscrieri nete negative au inregistrat si fondurile de investitii in actiuni, de -2,2 milioane lei. Scaderile puternice inregistrate si in acest an de actiunile listate la Bursa de la Bucuresti au redus cu 39% activele celor 10 fonduri de actiuni, la 68 milioane lei (16 milioane euro), fata de valoarea de la sfarsitul anului trecut de 112 milioane lei.

In privinta fondurilor inchise de investitii, subscrierile nete au fost de 0,2 milioane lei, iar activul net in luna ianuarie a fost de 75 milioane lei (17,6 milioane euro), in usoara scadere fata de finalul anului 2008, cand inregistra 80 milioane lei.

La finalul lunii ianuarie, atat fondurile deschise de investitii, cat si cele inchise au atras din partea investitorilor 28,4 milioane de lei (6,7 milioane de euro), numarul total de investitor ridicandu-se la 181.572.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri