SSIF Bucuresti Global Invest a anuntat ca a inceput demersurile pentru autorizarea sistemului alternativ de tranzactionare Apollo-X, iar proiectantul aplicatiei, Septimiu Stoica, a declarat ca preturile platite de clienti vor fi cele mai mici din piata.
Totodata, presedintele Bursei Romane de Marfuri a declarat ca se asteapta ca printre clientii platformei de tranzactionare sa se afle, in viitorul apropiat, si societatile intermediare de la Bursa de Valori Bucuresti.

Managerii de societatii de servicii de investitii financiare (SSIF), consultati de Wall-Street, considera ca initiativa este buna, dar situatia prin care trece piata de capital romaneasca este una incerta, iar lichiditatea, si asa foarte redusa, ar trebui sa se imparta.

“Ideea unui sistem alternativ de tranzactionare este salutara din punctul meu de vedere, iar aceasta incercare a dlui Stoica vine sa completeze nehotararea BVB in autorizarea Rasdaq ca MTF, care s-a impotmolit undeva pe drumul de la Bursa la Comisia Nationala de Valori Mobiliare, pe o contradictie legata de aplicarea emitentilor listati pe o astfel de platorma a regulilor stricte ale societatilor listate”, a declarat, pentru Wall Street, Nicolae Ghergus, director Confident Invest.

Multilateral Trading Facility (MTF) sunt sisteme alternative de tranzactionare, prin care se creeaza o piata, asemanatoare celor reglementate, pe care activeaza simpli investitori sau marile firme de investitii care vor sa tranzactioneze instrumente financiare la costuri mai reduse.

Managerii: Nu comisioanele sunt problema la BVB, ci lichiditatea

Ghergus adauga ca Bursa de Valori Bucuresti si piata de capital au pierdut enorm in ultimii ani din lipsa unui MTF, iar aici trebuie sa ne gandim in primul rand la actiunile Fondului Proprietatea, care se putea lista nestingherit pe o astfel de platforma.

“Este o alternativa, dar nu stiu cat de fiabila in aceste momente in care nu costurile de tranzactionare sunt principala problema a pietei de capital din Romania, ci lipsa de incredere si implicit de lichiditati”, precizeaza Silviu Enache, managerul KD Capital Management.

Lipsa de incredere a investitorilor si criza financiara a dus la deprecierea cu pana la 80% a indicilor Bursei de Valori Bucuresti in 2008, iar lichiditatea s-a redus drastic, depasind cu greu 2 milioane de euro.

El continua spunand ca in conditiile in care piata va da semne de revenire, aceasta varianta poate constitui o solutie viabila, atat timp cat sistemul efectiv de tranzactionare isi dovedeste stabilitatea si gradul inalt de securitate al operatiunilor.

Proiectul ar fi trebuit sa nu fie dezvoltat doar de o singura casa de brokeraj

“Cred ca sansele de reusita ale platformei vor fi foarte mici pentru o singura societate de brokeraj. Apoi costuri mai mici decat cele ale BVB nu vad cum se pot obtine pe cateva titluri ce se vor tranzactiona, pentru ca cele ale Depozitarului Central vor ramane aceleasi sau vor fi chiar mai mari”, afirma directorul Confident Invest.

Silviu Enache este de aceeasi parere si, in opinia sa, lansarea acestui proiect de catre o singura firma de brokerak este un dezavantaj, puterea de sustinere a proiectului fiind astfel destul de scazuta.

“Sansele unui MTF cresc atunci cand este intrebuintat de mai multi operatori, care genereaza prin intermediul acestuia un plus de lichiditate, insa daca se bazeaza pe atragerea lichiditatii de pe BVB nu ii vad sensul practic, deoarece lichiditatea totala va fi aceeasi”, conchide Ghergus.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri