La mijlocul lunii ianuarie bursele internationale de actiuni si de marfuri pareau a fi pierdut deja pariul cu euforia instalarii unei noi administratii prezidentiale americane.
Premise din ce in ce mai favorabile vanzatorilor au continuat sa se adune recent. Saptamana trecuta am notat ca scaderile se pot accelera in viitorul apropiat si ca cei mai importanti indici americani ar putea afisa curand cotatii inferioare minimelor inregistrate la sfarsitul anului trecut.

Cu datele observabile la acest moment, cred ca scenariul unor noi scaderi importante devine acum din ce in ce mai probabil.

Cred de asemenea ca presiuni considerabile in directia deprecierii unor valute est-europene, incluzand forintul unguresc si zlotul polonez, vor continua sa se manifeste. Exista o sansa distincta ca hryvnia ucraineana sa se prabuseasca. Imi mentin opinia conform careia banca centrala a Rusiei poate anunta curand o noua depreciere fortata a rublei.

Dintre valutele nord-europene, coroana suedeza ramane intr-o situatie vulnerabila in particular pe fondul expunerii sectorului financiar local in tarile baltice, care la randul lor se confrunta cu posibilitatea prabusirii regimurilor valutare rigide.




Presiuni puternice de vanzare s-ar putea acutiza curand si in legatura cu o serie larga de valute din America Latina si Asia, ca de exemplu pesoul mexican si dolarul taiwanez. In opinia mea, premisa invocata de media internationala in legatura cu aprecierea recenta a yenului japonez – si anume statutul de moneda de refugiu – este gresita. Publicul ar putea paria curand pe falsitatea acestei premise, in masura in care economia nipona isi accelereaza declinul.

Notam saptamana trecuta ca apar din ce in ce mai bine conturate perspectivele unor deprecieri valutare competitive si ale protectionismului – care la randul lor ar putea conduce la o explozie a pretului aurului.

Desi pretul spot al aurului s-a apreciat pe parcursul ultimelor zile pana la aproape $1.000 pe uncie, amenintand astfel maximul istoric atins la inceputul anului trecut, scenariul unei aprecieri remarcabile ramane valabil pe un orizont lung de timp.




NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri