Transportatorul national de energie electrica Transelectrica a anuntat ca va aloca dividende pentru cel putin 50% din profitul pe anul trecut, la cererea statului. Astfel, actionarii companiei vor primi un dividend brut de cel putin 0,268 lei.
"Statul doreste dividende in acest an si cum statul este actionarul majoritar, putem spune ca Transelectrica va fi o surpriza placuta la Bursa", a declarat Razvan Purdila, directorul financiar al companiei (foto).

Noul director general al companiei, Adrian Baicusi a anuntat ca anul acesta, cea mai mare parte a banilor vin din venituri proprii. Transportatorul a demarat o licitatie pentru contractarea unui credit de 37-40 milioane de lei, banii necesari pentru acoperirea nevoilor de finantare pentru 2009.

"Pentru anii urmatori, vom lua in calcul si finantarea prin obligatiuni pe piata de capital, dar nu in acest an, tinand cont si de contextul pietei", a spus Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica. El a explicat ca in 2009 conditiile pietei nu sunt prielnice pentru o finantare din piata de capital, printr-o listare suplimentara de actiuni.

Dintre planurile de dezvoltare pe termen lung ale companiei, noul director a anuntat intarirea sistemului energetic national din anumite zone strategice (Bucuresti, Dobrogea), reabilitarea sistemului energetic national si dezvoltarea afacerilor emitentului, prin puncte de interconectare.

Dintre acestea, cablul submarine ce va lega Romania de Turcia prin Marea Neagra este unul din cele mai importante. In acest moment se desfasoara studiul de fezabilitate al proiectului ce va permite, la finalizarea estimata in primul trimestru al anului viitor, calcularea costurilor si a duratei derularii.

“Strategia companiei vizeaza investitii de 2 miliarde de euro in perioada 2007-2020. ESte posibil ca acest plan sa fie majorat cu 15-20% pe parcursul anilor, nu putem spune sigur pentru ca avem foarte multe variabile”, a declarat Razvan Purdila.

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica a incheiat anul trecut cu un profit net de 39,3 milioane lei (10,68 milioane euro), in scadere cu aproape 22% fata de 2007. Afacerile companiei au insumat 2,92 miliarde lei (796,19 milioane euro), cu 26,3% peste nivelul din anul precedent.

Pentru acest an, Transelectrica estimeaza un profit brut de 70 milioane lei, mai mare cu 23% fata de cel pe 2008, si venituri in crestere cu numai 2,7%, datorita cresterii tarifelor de transport.

Directorul Transelectrica a explicat ca in aceste estimari au luat in calcul o inflatie de 5,2% si un curs valutar mediu de 4,2 lei/euro.

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul de transport de energie electrica si de sistem din Romania, fiind listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 29 august 2006. Compania este controlata de stat, care detine prin intermediul Ministerului de Finante 73,69% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 13,50%.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri