Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar putea sa emita in prima sedinta de reglementare de dupa Paste instructiunea cu privire la ofertele publice indirecte, dupa ce a primit peste 30 de opinii calificate din partea avocatilor, a declarat Dumitru Beze, presedintele AIPC.
"CNVM, la presiunea AIPC, a inteles ca suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu respecta legislatia privind ofertele publice de preluare si, ca urmare, a depus un proiect de instructiune pe site", a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn, Dumitru Beze, seful Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

CNVM aprobase de principiu la inceputul lunii martie un proiect de instructiune prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

"Din moment ce am intrat in Uniunea Europeana, tara noastra si-a asumat directivele europene. Din 4 ianuarie 2007, noi avem lege pentru oferte publice, care prevede ca un actionar care ajunge sa detina 33% dintr-o societate este obligat de lege sa faca oferta", explica Beze.

Potrivit proiectului de instructiune al CNVM, atat actionarii care detin in mod direct peste 33% din actiunile unui emitent, dar si cei care controleaza indirect mai mult de 33% sunt obligati sa lanseze oferte publice de preluare, in termen de doua luni.

"AIPC a reusit sa propuna si sa aduca in dezbatere publica acest proiect, intrucat CNVM a simtit nevoia sa aduca o norma de interpretare, o instructiune care per se nu adauga text la lege, doar explica lucrurile. Instructiunea CNVM dezvaluie detaliile si procedurile acestei legi, este un fel de consultanta, dar care are un impact deosebit in piata deoarece este clar ca legea nu este extrem de precisa", a mai spus Dumitru Beze.

Astfel, Comisia considera ca detineri indirecte ale unui actionar si detinerile directe ale persoanelor cu care acesta actioneaza in mod concertat, in conditiile in care actionarul controleza el insusi in mod direct drepturi de vot la respectivul emitent.

Arbitrul pietei de capital a oferit initial zece zile pentru transmiterea propunerilor si sugestiilor referitoare la instructiune, pentru ca, la cererea Rompetrol Group, emitent vizat de aceasta clarificare a legii, sa prelungeasca cu inca 10 zile termenul depunerii de observatii.

"Multe case de avocatura au trimis la CNVM peste 30 de opinii calificate pe acest subiect. Comisia a promis ca, dupa ce se rezolva cazul Broker, va emite aceasta norma in prima sedinta de reglementare", a spus seful AIPC.

Contractia pietei a fortat investitorii sa doreasca ofertele publice de preluare

Presedintele AIPC mentioneaza ca ideea clarificarii legislatiei cu privire la ofertele publice de preluare (OPP) nu a intrat in atentia investitorilor decat dupa inceperea tendintei descendente pe Bursa, deoarece pana in 2007 era mai convenabil ca un actionar minoritar sa iasa de la o companie prin vanzarea direct in piata.

Un actionar majoritar care acumuleaza 33% din actiunile unei societati trebuie sa ofere un pret corect actionarilor minoritari care nu sunt de acord cu noul statut. El este obligat sa ofere in cadrul unei OPP cel putin minimul dintre cele trei preturi: un pret calculat pe baza activului net stabilit de un evaluator independent, pretul la care a cumparat actionarul majoritar din piata cele 33% din actiuni sau pretul mediu din ultimul an.

"Pentru ca piata a fost pe crestere, pretul mediu din ultimele 12 luni nu era relevant in anul 2007, cand a intrat instructiunea in vigoare deoarece nimeni nu isi dorea sa vanda la un pret mediu mai mic decat pretul din piata. Atunci investitorii nu au considerat o prioritate sa forteze aceasta lege, stiau ca exista, dar nu stiau ca nu se aplica", explica Beze.

"Pentru ca piata a avut o contractie incepand cu 2008, mai multi investori mai mici sau mai mari au constatat ca era mai rentabil sa aplice legea", completeaza seful AIPC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri