Bursele americane au in fata o saptamana cruciala in contextul in care General Motors, unul din pilonii industriei americane, se indreapta cu pasi repezi spre faliment, insa piata ar putea totusi sa creasca, daca o serie de date vor arata ca economia incepe sa iasa din recesiune, scrie Reuters.

Actiunile ar putea sa se scumpeasca, daca investitorii care pariaza pe marfuri vor vedea semne ale unei reveniri a cererii, ce ar duce la cresterea profiturilor, in special in industria petroliera.

Desi pietele au incheiat luna mai pe verde, pentru a treia luna consecutiv, marcand cel mai lung interval de cresteri din toamna lui 2007, indicele Standard & Poor's pare blocat in jurul valorii de 900 puncte.

Dow Jones a inchis sedinta de vineri in urcare cu 1,15%, la 8.500,33 puncte, iar Nasdaq cu 1,29%, la 1.774,33 puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 1,36%, la 919,15 puncte.

Miscarile de pe pietele valutare si deprecierea obligatiunilor guvernamentale ar putea sa afecteze evolutia indicelui, in contextul in care incearca sa pastreze terenul de 36% castigat de cand a coborat la un minim al ultimilor 12 ani, in martie.

Analistii spun ca intrarea in faliment a GM este putin probabil sa aiba un impact real asupra pietei, in contextul in care titlurile GM s-au ieftinit sub un dolar.

Totusi, posibilul faliment va afecta economia, per ansamblu, mai ales prin pierderile de locuri de munca.

Jucatorii din piete spun ca titlurile grupului auto vor fi scoase din componenta indicelui Dow Jones, in cazul falimentului.

Titlurile listate la bursele americane au fost incapabile sa afiseze un avans semnificativ in ultimele saptamani. Dolarul a atins un minim al ultimelor cinci luni fata de un cos de valute, iar anumite piete au urcat pana la cel mai ridicat nivel din acest an.

De asemenea, atentia se va indrepta saptamana viitoare catre presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, care va tine miercuri un discurs in fata Congresului.

Investitorii vor urmari cu atentie si datele privind piata muncii, iar cifrele din sectorul productiei si serviciilor sunt, de asemenea, asteptate. Datele ce vor fi publicate in 5 iunie vor arata, cel mai probabil, ca rata somajului a urcat la 9,2% in mai, fata de 8,9% in aprilie.

Cererile initiale pentru ajutor de somaj au urcat la o rata ajustata sezonier de 623.000, in saptamana incheiata in 23 mai. Este a doua saptamana la rand in care aceste cereri au scazut.

Numarul celor care au continuat sa ceara ajutor de somaj a urcat cu 110.000, la un nivel record de 6,79 milioane, in saptamana incheiata in 16 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri