Pe 21 iulie notam ca motivatia mentinerii unui pariu impotriva euforiei globale se diminuase considerabil, riscul prelungirii acesteia devenind mai important decat probabilitatea acutizarii unei corectii in masura sa genereze o tendinta clara si randamente notabile.
Cateva zile mai tarziu am avansat ipoteza conform careia in conditiile prelungirii euforiei globale presiunile negative afectand dolarul american si yenul japonez aveau o sansa distincta de a se accelera. Reiteram astfel scenariul unor deprecieri generalizate ale celor doua monede introdus in perioada martie – aprilie si abandonat temporar la inceputul lunii iunie.

Pe parcursul ultimelor doua saptamani, dolarul australian si dolarul neo-zeelandez au castigat aproape 3% in fata dolarului american. Lira sterlina si moneda unica europeana, insa, au avut evolutii marginale in fata monedei americane.
In aceeasi perioada, dolarul australian si dolarul neo-zeelandez au castigat peste 5% in fata yenului japonez. Lira sterlina si moneda unica europeana au castigat peste 2% in fata monedei nipone.

Datele observabile la acest moment, insa, mi-au impus o examinare critica rapida a directiilor evocate mai sus.

Trepidatiile resimtite pe parcursul saptamanilor recente la nivelul bursei de actiuni din China au fost completate pe 7 august de o serie de declaratii exprimate de catre oficiali de top ai autoritatilor politice si financiare de la Beijing conform carora guvernul va monitoriza evolutia pietei de capital iar abordarile de politica monetara vor favoriza un control mai rigid al lichiditatii.

Pe de alta parte, desi cele mai recente date guvernamentale privind dinamica pietei muncii din Statele Unite anuntate pe 7 august au surprins pozitiv asteptarile iar bursa americana de actiuni a ramas in controlul cumparatorilor, pe parcursul aceleiasi zile dolarul american a castigat teren in mod generalizat la randul sau. A fost prima ocazie marcanta in perioada care a trecut din toamna anului trecut cand am observat o corelatie directa, si nu inversa, intre evolutia bursei americane si cea a dolarului.

O serie de valute apartinand economiilor emergente, inclusiv celor din Europa de Est, pierd teren deja de cateva zile in fata monedei americane – fenomen indicativ pentru o retragere a capitalurilor de la „periferiile riscurilor globale” catre „centrul” inca denominat in dolar american.

Un alt factor major de risc va fi reprezentat de anuntul de politica monetara al Rezervei Federale programat pentru miercuri – moment la care banca centrala americana are posibilitatea pronuntarii atat in privinta perspectivelor legate de rata cheie a dobanzii, cat si in cea a programelor de relaxare monetara cantitativa.

In acest context, consider ca parametrii de risc nu mai favorizeaza sustinerea unor pariuri impotriva dolarului american si a yenului japonez.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.



NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri