Criza globala financiara pare sa se fi oprit din crestere pentru moment, datorita masurilor politice monetare si fiscale luate de catre bancile nationale, care au reusit sa tina turbulentele economice sub control si au imprimat o miscare puternic ascendenta pietelor de capital dezvoltate.
Analistii Erste Group afirma ca, desi trebuie asteptate efectele masurilor privind lichiditatea la nivel global si ale reducerii ratei dobanzii ale multor state, sentimentul in randul companiilor si al jucatorilor din piata de capital globala s-a imbunatatit simtitor.

“In prezent, nu putem spune cu adevarat daca am depasit criza pe deplin si daca am taiat-o de la radacini”, a precizat Fritz Mostbock, seful diviziei de cercetare in cadrul Erste Group.

Astfel, analistii Erste recomanda, momentan, mentinerea unei strategii selective pe pietele financiare si o suprapondere pe numerar. De asemenea, acestia considera ca fiind utila o subpondere pe obligatiuni si o pozitie neutra pe actiuni a investitiilor pe plan international.

Pietele emergente devin mai atractive decat cea din SUA


Cresterea pe termen mediu, inceputa in luna martie, a continuat pe pietele de capital din SUA, insa volumul tranzactiilor inregistreaza o scadere. Analistii Erste sunt de parere ca cea mai recenta crestere de pe pietele din SUA este mai putin stabila decat cea de pe alte burse.

“In general, nu observam un potential prea mare pentru actiunile din SUA pe termen mediu. Pe de o parte, valorile estimate nu sunt suficient de scazute pentru a justifica o cumparare, iar pe de alta parte, lipsesc perspectivele de urcare pentru viitorul apropiat”, considera Hans Engel, analist pe pietele de capital internationale in cadrul Erste Group.

In acest moment, pe pietele emergente exista alternative mai atractive, iar acestea ofera un risc mai scazut si un potential mai mare. “Pe termen lung actiunile din SUA nu vor inregistra performante peste medie si recomanda o suprapondere strategica pe actiunile americane”, se mai arata in raportul de analiza al grupului austriac.

Supraexpunere pe actiunile europene


Rally-ul puternic inceput de catre pietele de capital europene din ultimele trei luni a determinat analistii Erste sa isi imbunatateasca evaluarea globala pentru Europa ca regiune la supraexpunere.

“Recomandam, in general, o atitudine neutra fata de actiuni si o strategie de achizitie precauta”, a declarat Hang Engel.

Sectorul financiar a fost din nou principalul performer, cu +30%, in timp ce sectorul industrial a inregistrat, de asemenea, castiguri substantiale in ultimul trimestru – crestere remarcabila de 26%.

Producatorii de materii prime (+20%) au beneficiat de contextul de piata, dar si de supraponderea sectoarelor ciclice in portofoliile investitorilor in contextul imbunatatirii situatiei economice.

Totodata, evolutia sub medie a sectoarelor defensive s-a prelungit in al treilea trimestru.

Unul dintre principalele motive pentru revenirea actuala de pe piata de capital din Europa este evaluarea scazuta la nivel global al randamentelor obligatiunilor de stat, deoarece curba ratei dobanzii este, in prezent, pe o panta descendenta la fel de abrupta ca in 1998. In general, curbele abrupte ale ratei dobanzii au avut efecte pozitive asupra castigurilor din tranzactiile la bursa.

Bursele japoneze, evaluate ca fiind neutre


Piata de capital japoneza si-a continuat redresarea in ultimul trimestru si a crescut cu circa 5%, insa nu a reusit sa atinga dinamica observata pe bursele europene si americane, fapt cauzat de catre un yen mai puternic.

Conform analistilor Erste Group, piata de capital japoneza este foarte atractiva, datorita evaluarii scazute, printre altele. “Faptul ca actiunile japoneze sunt puternic subponderate in portofoliile investitorilor institutionali si de retail, precum si lichiditatile masive din Japonia, ar putea fi ingredientele potrivite pentru o revenire iminenta”, se indica in raport.

Pe de alta parte, preturile de pe piata imobiliara, aflate intr-o clara cadere, precum si evolutia salariilor, creeaza temeri justificate legate de deflatie. Aprecierea yenului reprezinta un alt factor impovarator, iar analistii recomanda o pondere neutra pentru piata de capital japoneza in cadrul alocarii investitiilor pe pietele internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri