Bursa de la Bucuresti a inchis penultima sedinta de tranzactionare din acest an in crestere, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) obtinand cea mai mare apreciere dintre indici.
Lichiditatea pietei a urcat la 77,1 milioane lei (18,3 milioane euro), in urma unor tranzactii in valoare de 50,6 milioane lei cu titluri de stat.

Pe piata Deal a BVB au existat tranzactii cu actiunile BRD SocGen (BRD), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) in valoare de 4,4 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,21%, pana la 4.661,38 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,35%, pana la 2.718,83 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a castigat 1,02%, pana la 23.941,34 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a urcat cu 0,26%, ajungand la 9.648,30 puncte.

“Desi SIF-urile si-au majorat cresterile dupa investirea de catre Parlament a Guvernului Boc IV, influenta a fost oarecum redusa deoarece cred ca informatia a fost deja inclusa in pret intr-o proportie destul de mare”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Necula (foto), director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a avansat cu 0,49%, la nivelul de 461,28 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a urcat cu 0,39%, pana la 590,95 puncte.

Prezenta Franklin Templeton in actionariatul IMP a ridicat cotatiile

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 4,05 milioane lei, in urma unor transferuri de circa 3% din capitalul social, in timp ce cotatia a urcat cu 5,34% la 0,69 lei/actiune.

In sedinta de luni a saptamanii, un fond de investitii al Franklin Templeton a anuntat ca detine 6% din capitalul dezvoltatorului imobiliar, dupa achizitia unui pachet de actiuni de la directorul general al Impact, Dan Ioan Popp.

Din sectorul societatilor de investitii financiare, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras un rulaj de 3,29 milioane lei, iar cotatia a crescut cu 2,38%, la 1,29 lei. De asemenea, titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 2,70%, la 1,14 lei, in urma unor schimburi de 2,03 milioane lei.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) au inchis in stagnare, la 2,09 lei, in urma unor schimburi de 1,76 milioane lei. In schimb, actiunile BRD SocGen s-au apreciat usor, cu 0,76%, pana la 13,30 lei, iar rulajul s-a ridicat la 1,17 milioane lei.

In sectorul energetic, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au depreciat cu 0,50%, la 0,0603 lei, pe o lichiditate de 2,85 milioane lei, iar titlurile Petrom (SNP) au incheiat in scadere cu 0,80%, la cursul de 0,2480 lei, pe un rulaj de numai 174.777 lei.

La ce sa ne asteptam in 2010?

In perioada dintre Craciun si Revelion, cand Bursa romaneasca nu va fi deschisa, pe pietele externe se va tranzactiona. “In ianuarie toate stirile si informatiilor care vor aparea pe bursele internationale in perioada sarbatorilor vor trebui sa fie digerate de catre investitori”, explica Necula.

Brokerul se asteapta ca de la inceputul anului sa ne recoleram cu pietele internationale.

“La inceputul anului, la nivel local, nu vor mai exista factori care sa influenteze, doar proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri. Pe plan politic lucrurile s-au mai linistit, iar la nivel macroeconomic nu vor mai exista surprize, toata lumea se asteapta la ce e mai rau”, conchide reprezentantul Prime Transaction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri