Romania inregistreaza rezultate economice slabe si are obiective ambitioase si nerealiste pentru anul in curs, apreciaza analistii X-Trade Brokers.
“Tintele pentru anul in curs - un PIB intre 1-1,5% si o rata a somajului mai mica decat cea inregistrata anul trecut - par a fi mai mult decat ambitioase, mai ales in conditiile in care mecanismele si instrumentele care ar putea fi folosite in acest scop nu se intrevad”, afirma Victor Safta (foto), directorul X-Trade Brokers Romania.

Tara noastra a inregistrat o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) in ultimul trimestru din 2009, pe fondul scaderii vanzarilor cu amanuntul in ianuarie si a cresterii somajului in aceeasi luna, in conditiile in care la orizont sunt in continuare concedieri masive.

“Harta economica mondiala va fi mai clara la sfarsitul trimestrului al doilea, indicandu-ne nu numai care sunt tarile care au depasit recesiunea, ci si ritmul in care isi vor reveni economiile lor. Din cate se intrevede in prezent, Romania are putine sanse de a se afla atunci in zona statelor care au iesit categoric din criza”, precizeaza Safta.

Evolutiile comertului si a creditelor de consum, primii indicatori de iesire din criza

Directorul XTB Romania sustine ca evolutiile comertului si creditelor de consum in lunile martie si aprilie vor fi primii indicatorii care ne vor arata destul de clar cat de aproape este sfarsitul crizei pentru unele tari si, respectiv, cat de alert va fi ritmul de redresare in cazul statelor care au trecut deja de recesiune.

“Vanzarile cu amanuntul si creditele de consum sunt semnale relevante, intrucat reflecta sau inglobeaza o serie de alti indicatori, intre care increderea in stabilitatea locurilor de munca, puterea de cumparare. In lunile martie si aprilie vor disparea alti factori conjuncturali, de exemplu, iarna foarte grea din SUA si Europa, care a afectat suplimentar economiile respective, a ingreunat consumul si a alterat relevanta acestui indicator pentru revigorarea economica”, indica reprezentantul XTB.

Vanzarile cu amanuntul au scazut in ianuarie in majoritatea tarilor europene, iar vremea - spun analistii - a jucat un rol important in acest sens.

“Factorul «vreme» nu trebuie insa supralicitat in explicarea evolutiilor negative din Europa. Uniunea Europeana «plateste birul» eterogenitatii economiilor componente, iar implicatiile oricarui proces din fiecare tara membra sunt resimtite in toate celelalte state si produc efecte in cascada”, considera analistii XTB.

Ei afirma ca din martie acest factor va disparea, iar indicatorii respectivi vor reflecta cu mai multa acuratete economiile respective, iar din aprilie vor arata mult mai clar cu ce pasi avanseaza sau nu fiecare tara in parte.

Privind Europa Centrala si de Est, trebuie subliniata situatia din Ungaria, unde vanzarile cu amanuntul au scazut continuu in ultimii trei ani, cresterea TVA-ului din vara trecuta constituind un nou “imbold” in acest sens.

Privind SUA, analistii se asteapta ca furtunile de zapada din februarie sa fii contribuit la scaderea vanzarilor cu amanuntul, dupa ce in ianuarie acestea au inregistrat o usoara crestere.

In februarie, piata americana a pierdut mai putine locuri de munca decat era anticipat. Vanzarile unor marci de autoturisme de lux, precum si cele ale unor masini locale de clasa medie au crescut luna trecuta, fapt care, corelat cu cresterea spectaculoasa a PIB-ului american din ultimul trimestru al anului 2009, constituie deja un semnal pozitiv privind relansarea economiei americane, sustin analistii XTB.

Pentru prima data in ultimul an, creditele de consum din SUA au crescut in ianuarie - in primul rand cele pentru achizitii de autoturisme si, respectiv, pentru studii.

In raportul de analiza se mai arata faptul ca Japonia a cumulat pana acum suficiente semnale privind iesirea din criza, evolutiile pozitive ale PIB-ului fiind intarite de cresterea productiei, a exporturilor si a vanzarilor cu amanuntul, dar se confrunta in continuare cu un mediu deflationist.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri