Bursa a scazut cu 0,72% pentru a treia sedinta in aceasta saptamana, intr-o piata in care prudenta investitorilor a limitat lichiditatea la 19,9 milioane lei, suma asigurata in proportie de 70% de actiunile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP).
Piata a crescut in aceasta saptamana numai marti si miercuri, astfel ca raportat la nivelul de la finalul saptamanii trecute indicele general, BET-C, este cu 1% mai jos. Astfel, piata a inregistrat a doua saptamana consecutiva de scadere, informeaza Mediafax.

Majoritatea actiunilor au fost tranzactionate inca din primele minute la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de joi, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a fost redusa.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede ca asteptarile investitorilor cu privire la o efervescenta indelunga a bursei dupa listarea FP au fost prea mari, deoarece jucatorii straini care au intrat in piata au cumparat numai actiuni la Fond, nu si alte titluri.

"Se pare ca s-a cam terminat euforia sau fenomenul Fondului Proprietatea pe bursa. A fost ca si cu minunile, a tinut doar trei zile. Au fost volume mari numai trei zile, dupa care iar am revenit la rulajele de dinainte. Multi se asteptau ca euforia sa dureze minim trei luni, insa se pare ca nu a fost asa. Este clar ca piata nu are putere sa creasca numai cu sprijinul investitorilor locali, iar daca strainii au intrat numai pe actiunile FP era normal sa vedem o temperare", a declarat Ciudin.

El a adaugat ca investitorii sunt indecisi deoarece pe de o parte semnale pentru continuarea cresterilor sunt pe bursele din SUA, care se mentin pe linia ascendenta, insa, pe de alta parte, violentele din Egipt ii determina pe alti jucatori sa vanda.

"Cred ca asteapta un semnal mai puternic din afara, o crestere mai accelerata a burselor din SUA sau startul unor corectii. In SUA, piata creste de la jumatatea anului trecut, datele care vin sunt pozitive, insa cresterile din ultimele zile sunt de amplitudini reduse, desi indicele Dow Jones a trecut peste nivelul de 12.000 de puncte. Multi investitori vorbesc de aparitia unor corectii si orice crestere este interpretata ca fiind semnalul unor viitoare scaderi", a explicat Ciudin.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de joi, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au scazut in medie cu 0,15%.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au crescut in medie cu 1,12%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu numai 0,11%.

Ciudin crede ca investitorii nu vor reactiona vizibil la rezultatele preliminare inregistrate anul trecut si pe care companiile listate la BVB le vor anunta in urmatoarele doua saptamani.

"Nu trebuie sa uitam ca inca suntem in criza, nu mai scadem, insa nici nu suntem pe crestere. Probabil ca dividendele pe care SIF-urile vor anunta ca le vor da pentru anul trecut vor influenta punctual, sau unele majorari de capital", a adaugat brokerul.

Investitorii au tranzactionat actiuni de numai 19,9 milioane lei (4,6 milioane euro), suma cu putin mai redusa decat rulajul din sedinta anterioara, de 20 milioane lei (4,7 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom s-au clasat pe primele doua pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 8,2 milioane lei si, respectiv, 5,6 milioane lei. Cel mai recent transfer cu actiunile FP a fost efectuat la 0,63 lei, pret in scadere cu 0,79%, iar titlurile companiei petroliere au avansat cu 0,54%, la 0,371 lei.

Cea mai mare parte a lichiditatii actiunilor OMV Petrom a fost asigurata de o tranzactie speciala in valoare de 3,6 milioane lei. Deal-ul a fost efectuat la acelasi pret la care au incheiat ziua titlurile pe piata principala.

Pe plan extern, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%, iar cele mai multe piete din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 1,9%. In acelasi timp, bursele din Slovenia si Bulgaria inregistrau corectii de 0,3% si, respectiv, de 2,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri