Bursa a scazut marti cu 1,14%, dupa doua sedinte de crestere, influentata de actiunile OMV Petrom (SNP), care au coborat cu 3,27% si au pierdut o parte din castigul de peste 6% inregistrat luni.
Dupa ce in precendetele doua sedinte bursa a crescut cumulat cu 3,75%, unii investitori au decis sa marcheze o parte din castiguri, astfel ca piata a fost pe scadere inca din primele minute ale sesiunii de marti. Corectia bursei a fost accentuata in principal de actiunile OMV Petrom, care dupa prima jumatate de ora au scazut cu 2%. Aceste titluri au cea mai mare pondere, de 20,85%, in calculul indicelui general al bursei, BET-C, scrie Mediafax.

Ultima operatiune de marti cu actiunile companiei petroliere a fost realizata la 0,385 lei, pret in scadere cu 3,27%. Investitorii au realizat tranzactii de 2,5 milioane lei cu aceste titluri.

Corectia actiunilor OMV Petrom a venit dupa ce chiar la inchiderea sesiunii de luni cateva ordine de cumparare au amplificat ascensiunea cotatiei de la 1,6%, la 6,67%, in cadrul unor tranzactii in valoare de aproximativ 200.000 de lei. Unii brokeri cred ca saltul de luni a fost determinat de operatiuni de "window dressing". Prin aceste operatiuni fondurile de investitii vand aproape de finalul unei luni sau a unui trimestru actiuni la care inregistreaza pierderi si cumpara alte titluri la preturi in crestere, pentru a prezenta investitorilor o imagine mai buna a portofoliului sau performantei.

La inchiderea sesiunii de marti, primele zece actiuni in functie de lichiditate si analizate de indicele BET aveau cotatii in scadere in medie cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,96% sub nivelul de luni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele de la categoria societatilor de investitii care nu au scazut. Aceste actiuni au temperat corectia indicelui BET-FI la 0,7%, dupa ce luni indicele a urcat cu 4,38%.
In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a coborat cu 1,06%.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, spune ca scaderile usoare care au urmat cresterilor accentuate de luni indica un interes ridicat la cumparare.
"Piata incearca sa iasa din zona de acumulare si sa indice sensul evolutiilor viitoare. Sectorul SIF a fost puternic influentat de anunturile SIF Moldova in ceea ce priveste dividendul cat si un posibil exit partial/total din BCR, iar asteptarile investitorilor fiind in sensul unor anunturi similare din partea celorlalte SIF-uri", a declarat Avram pentru Mediafax.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 45,6 milioane lei (10,8 milioane euro), suma cu 4% sub rulajul de luni, de 47,3 milioane lei (11,2 milioane euro).

"Anul 2011 deja inregistreaza un reviriment la nivelul volumelor zilnice tranzactionate, fiind mai mult decat dublu fata de nivelul anului trecut, iar mult asteptata revenire la crestere economica, precum si imbunatatirea ratingului de tara vor fi motive suplimentare pentru un interes in crestere fata de piata locala", a masi spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 15,7 milioane lei si, respectiv, de 7,1 milioane lei. Cotatia actiunilor FP a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,613 lei, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu doar 0,07%, la 1,46 lei.

Avram considera ca deblocarea procesului de despagubire in actiuni FP, va aduce o presiune suplimentara la vanzare, insa spune ca foarte mult vor conta conditiile generale de piata si daca investitorii vor avea puterea financiara sa cumpere actiunile respective fara ca pretul sa inregistreze corectii majore.

Actiunile SIF Moldova au scazut cu 0,22%, la 1,332 lei, pe un rulaj de 3,5 milioane lei. Corectia a venit dupa ce luni pretul a urcat cu 5,53%, dupa ce conducerea SIF Moldova a propus actionarilor valorificarea participatiei de la BCR, precum si dividendul pentru anul trecut si bugetul pentru acest an.
Pe piata Deal au fost realizate doua tranzactii cu titluri BRD - 2,6 milioane lei si FP - 1,7 milioane lei. Titlurile BRD au fost cedate la 14,1 lei, pret in crestere cu 0,14%, iar operatiunea cu actiunile Fondului a fost efectuata la 0,61 lei, cu 0,41% sub ultimul pret de luni.

Titlurile bancii au incheiat sedinta la 14,1 lei, pe piata principala, si au consemnat un rulaj de 1,1 milioane lei.

Totodata, unii investitori au realizat transferuri cu produse structurate, unitati de fond si contracte futures, in valoare cumulata de 1,3 milioane lei (307.000 de euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 46,9 milioane lei (11,1 milioane euro), suma cu 4% sub rulajul de luni, de 48,7 milioane lei (11,5 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au insumat 887.000 de lei, valoare cu 11% mai redusa decat lichiditatea din sesiunea anterioara, de un milion de lei.
Titlurile Artego (ARTE) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 246.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste actiuni a fost realizat la 2,869 lei, pret in crestere cu 17,1%.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt avansau cu 0,2% si, respectiv, cu 0,5%, iar piata de la Londra era in stagnare. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de cel mult 1,4%. Bursa din Rusia avansa, insa, cu 0,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri