Pietele de birouri cele mai expuse crizei datoriilor guvernamentale ofera randamente anuale totale cu 25% mai mari decat pietele mai putin expuse, arata studiul „Impactul masurilor de austeritate in Europa” , realizat de consultantul imobiliar DTZ.
Studiul DTZ clasifica tarile europene folosind trei criterii: datoria nationala, raportata la PIB, cresterea PIB si procentul de scadere a locurilor de munca din sectorul public raportat la totalul angajatilor.

Grecia, Irlanda, Italia si Portugalia corespund categoriei „celor mai expuse”, indeplinind doua sau mai multe criterii. Cinci tari, inclusiv Germania si Marea Britanie care intrunesc un criteriu, sunt clasificate ca fiind „expuse marginal”.

Tarile care nu corespund niciunui criteriu fac parte din categoria celor „mai putin expuse” si sunt dominate de economii din afara zonei Euro, respectiv Tarile Nordice si Europa Centrala si de Est. Cele mai expuse piete inregistreaza randamente anuale totale de 8.4%, cele expuse marginal, de 7,8% iar cele mai putin expuse, de 6,7%.

„Desi randamentul total este mai mare pe pietele cele mai expuse, cresterea chiriilor ramane temperata, se mentioneaza in studiu. Asteptarile cu privire la reducerea locurilor de munca actioneaza ca o frana asupra pietelor de birouri, deoarece efectele masurilor de austeritate au un impact direct asupra cifrelor de angajare din sectorul public si indirect asupra cresterii sectorului privat.

„Expansiunea economica duce, in general, la niveluri mai ridicate ale ocuparii fortei de munca si ale cererii pentru spatii de birouri. Romania, cu una dintre cele mai mari cresteri ale PIB-ului prognozate pentru anul 2012 in Europa, ar putea experimenta o dezvoltare a acestui sector al pietei imobiliare in perioada urmatoare”, afirma Bogdan Sergentu (foto), seful departamentukui de birouri al DTZ Echinox.

Cu toate acestea, completeaza el, avand in vedere riscul ridicat de contaminare, precum si relatiile economice dintre Romania si cele patru tari identificate drept cele mai expuse la masurile de austeritate, respectiv Grecia, Irlanda, Italia si Portugalia, orice rezultat relevant este dificil de prezis si are un grad ridicat de incertitudine.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri