Bancile trebuie sa renunte sa mai impuna dezvoltatorilor de locuinte un anumit grad de prevanzari in vederea finantarii proiectelor pentru ca in prezent nimeni nu mai cumpara case in faza de proiect, a declarat Ionut Bordei, director executiv al companiei Cordia Futureal, potrivit Mediafax.
"Bancile dau credite pentru locuinte, 90% dintre locuintele pe care le-am vandut in acest an in proiectul pe care l-am construit in Bucuresti au fost achizitionate cu credit. Finantare exista atat pentru dezvoltare, cat si pentru achizitie, este mai greoaie pentru rezidential, dar exista. Ar fi bine insa ca bancile sa nu mai ceara presales (vanzari de locuinte in faza de proiect - n.r.) pentru ca nimeni nu mai cumpara locuinte daca nu sunt deja construite", a spus Bordei.

Cordia Futureal, dezvoltator din Ungaria, a construit in Baneasca complexul rezidential Parcul Privighetorilor.

Bordei a mentionat ca pentru finantarile de birouri sau de retail dezvoltatorii pot sa asigure preinchirierile solicitate de banci, astfel ca se justifica mentinerea acestor cerinte din partea bancilor.

Pe de alta parte, el a aratat ca sunt inca proiecte nerealiste, pentru care nu exista cerere si care nu vor fi finantate niciodata de catre banci, dar a precizat ca au disparut o parte dintre aceia care nu aveau nimic de-a face cu dezvoltarea imobiliara.

"Piata este buna, daca ar fi prea buna ar aparea iar ciupercile care habar nu au ce este dezvoltarea si ofera bani multi pe terenuri care nu valoreaza atat, si ne incurcam iar in dezvoltare. Nu suntem in criza, exista insa volatilitate foarte mare. Avem nevoie de stabilitate pentru a putea face un plan de afaceri pe 4-5 ani", a apreciat Bordei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri