In primavara acestui an, la aproximativ un an dupa ce a iesit din insolventa, dezvoltatorul Green City Construct, controlat de Dumitru Bucsaru, a dat proiectul rezidential Green City pe mana consultantilor de la Coldwell Banker. Scopul: vanzarea celor 250 de vile deja construite si a celor viitoare, in contextul in care pe terenul din 1 Decembrie omul de afaceri poate dezvolta pana la 4.000 de locuinte.
In prezent, o echipa de sapte persoane a Coldwell Banker este responsabila cu promovarea si vanzarea vilelor din Green City, proiectul rezidential dezvoltat la km 18 pe DN5 (Bucuresti-Giurgiu), pe terenul cunoscut drept „serele Comaico”.

“Nu sunt zile fara vizionari. In weekend, avem 12-15 vizionari pe zi, iar in cursul saptamanii, intre doua si sapte. Oamenii stiu ca lucram si in weekend, asa ca vin sa vada proiectul. Multi vin in vizita la prietenii care locuiesc aici si decid ca vor sa vada o vila”, povesteste Andrei Sarbu, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Constructie pe calupuri

Pana in prezent, in complexul Green City au fost finalizate 650 de locuinte, dintre care circa 250 sunt nevandute.

“S-a dorit ca cel care cumpara o locuinta sa nu se mute intr-un santier, asa ca dezvoltatorul a construit treptat: dezvolta un calup de case, il vinde, apoi iar construieste si tot asa. Acum sunt 15 case in constructie, tip Sena (n.r.: cel mai mic tip de case din Green City), dintre care trei deja sunt vandute”, explica Sarbu.

Pe langa vilele noi, pe terenul din 1 Decembrie, care a apartinut in trecut Familiei Regale, exista si cateva constructii vechi. Doua dintre acestea, cladiri de patrimoniu construite in jurul anilor 1900, vor fi transformate intr-un hotel si intr-un club privat.

Tot in cadrul proiectului, a fost amenajata o gradinita de stat cu 60 de locuri si urmeaza a fi finalizata o scoala generala, tot de stat. Pana in prezent, au mai fost inaugurate o sala de fitness, un restaurant (cu 200 de locuri in interior si 150 pe terasa) si un supermarket Mega Image.

„Ne gandim sa dechidem o cafenea 3D si urmeaza sa ne intalnim in perioada urmatoare cu detinatorul francizei. In plus, va mai fi construita o piscina, cu o dimensiune mai mare decat prima”, a mai spus Andrei Sarbu.

Cat costa o casa in Green City

In cadrul proiectului Green City, Dumitru Bucsaru a dezvoltat trei tipuri de case: Sena (cu patru camere si o suprafata utila de 108 mp), care costa 69.900 euro cu TVA inclus, Neva (patru camere si 118 mp uitili, al caror pret incepe de la 107.000 euro cu TVA, si Tamisa (cu pana la sase camere si o suprafata utila de 120 mp plus un pod mansardabil de 66 mp), care costa 123.000 euro cu TVA inclus.

Aceste preturi sunt valabile pentru casele semifinisate, lucrarile incluse fiind placarea peretilor cu gips-carton, compartimentarile, traseele electrice, termice si sanitare. Pentru finisaje precum centrala si calorifere, vopsirea peretilor, gresie, faianta, parchet, usi si obiecte sanitare, cumparatorul trebuie sa mai scoata din buzunar intre 3.000 si 9.000 euro.

Curtile caselor au suprafete cuprinse intre 65 si 270 de metri patrati, in functie de tipul vilei si pozitia vilei, spre exemplu, casele amplasate pe colt, la capatul strazilor, avand terenuri si, implicit, preturi mai mari.

Apropierea de programul Prima Casa

„Dezvoltatorul a incercat sa gaseasca o solutie cat mai aproape de programul Prima Casa”, subliniaza Sarbu. Pentru o locuinta nefinalizata cumparata prin programul guvernamental, pretul poate fi de cel mult 70.000 euro.

Spre comparatie, la lansarea proiectului, in primavara anului 2009, o casa Neva nefinisata avea un pret de 88.200 euro (84.000 euro plus TVA). Modelul de case Sena a fost lansat in vara anului trecut, vreme la care Bucsaru anunta ca va investi circa 60 de milioane de euro in dezvoltarea a 1.000 de case, preturile fiind aceleasi cu cele din prezent, respectiv 69.900 euro cu TVA.

La costul de achizitie, se adauga cheltuielile lunare de mentenanta, care sunt de circa 0,2 euro/mp plus TVA si utilitatile. Spre exemplu, pentru o casa Sena, cheltuielile de mentenanta ajung la 21 euro lunar plus TVA, in aceasta suma fiind incluse serviciile de paza, peisagistica si curatenia spatiilor comune, in timp ce utilitatile ajung la 300-400 lei pe timp de iarna.

Aceste costuri ar putea scadea in urmatoarea perioada, in contextul in care in cadrul ansamblului va fi finalizata cladirea primariei, iar drumurile din Green City vor fi cedate aceleiasi institutii.

Apartamentul vechi, la schimb pentru o casa noua

Coldwell Banker si dezvoltatorul Green City Construct vor sa lanseze in cel mult doua luni un nou produs financiar pentru cei care vor sa cumpere o vila in Green City. Mai exact, un client poate renunta la apartamentul vechi, care va fi vandut prin intermediul consultantilor Coldwell Banker si, adaugand diferenta, fie din fonduri proprii, fie prin credit ipotecar sau prin rate la dezvoltator, isi poate cumpara o casa.

„Spre exemplu, daca un client are un apartament vechi, cu doua camere, in cartierul Militari, care costa circa 55.000 euro, noi il vom evalua la circa 52.000 euro, adica cu 5% mai putin fata de media pietei. Clientul nu plateste niciun fel de comision si se poate muta in casa noua din Green City in doua saptamani”, explica Andrei Sarbu, adagand ca scopul nu este „obtinerea de profit, ci doar vanzarea caselor”.

Povestea Green City

Terenul de 107 hectare din 1 Decembrie a apartinut in trecut Familiei Regale si fost cumparat de Dumitru Bucsaru in anul 2006, de la SIF Muntenia, in schimbul sumei de circa 17 milioane de euro. Omul de afaceri a lansat proiectul rezidential in primavara lui 2009, desemnand agentia imobiliara EuroMetropola ca agent exclusiv de vanzare. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, investitia in Green City se ridica la circa 100 de milioane de euro.

La inceputul lui 2011, Green City Construct a cerut intrarea in insolventa a ansamblului rezidential Green City pentru a mentine preturile locuintelor la „niveluri care sa permita clientilor accesarea de credite bancare in conditiile economice actuale”. In martie anul trecut, compania a iesit din procedura de reorganizare judiciara in urma acordului semnat cu CEC Bank, finantatorul primei faze a proiectului Green City.

Dumitru Bucsaru, fostul patron al echipei de fotbal Unirea Urziceni, se afla pe locul 279 in topul celor mai bogati romani, potrivit topului Forbes, cu o avere estimata la 16-18 milioane de euro.

Green City Construct este firma controlata de Dumitru Bucsaru si de fiica sa, Iuliana Zenaida Bucsaru, prin intermediul firmelor Valahorum, Perfect City si Comaico, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Fotografii realizate de Mircea Dragos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri