Studiul privind Zona Metropolitana Bucuresteni (ZMB) ridica problema extinderii teritoriului urban si spre Giurgiu, cu perspectivele aparitiei unui nou punct la Dunare, in afara celui de la Oltenita, care ar putea deveni cu usurinta o axa de transport pentru zona de sud-est a Europei. Aceasta a fost una dintre concluziile dezbaterii publice cea avut loc vineri la sediul Primariei Capitalei privind studiul ZMB
Echipele de experti si coordonatori ai proiectului au aratat ca datele tehnice actuale ale ZMB sunt agreate in mare parte de catre autoritatile locale din Bucuresti si din comunele limitrofe, dar ar mai putea suferi mici modificari.

Ligia Ciorcila, coordonatorul proiectului din partea municipalitatii, a declarat, pentru Rompres, ca in acest moment zona metropolitana nu este definitivata si continua sa fie pusa in discutie cu toti reprezentatii implicati. "S-au facut informari la toate localitatile limitrofe Bucurestiului, dar mai sunt inca primari care spun ca nu au auzit de acest proiect. Specialistii iau in calcul noi aspecte privind strategia de dezvoltare a zonei de aglomeratie urbana si credem ca studiul se va incheia in aceasta vara", a spus Ciorcila, citat de Rompres.

Primarul general Adriean Videanu a reiterat ca ZMB vizeaza posibilitatea de dezvoltare a Capitalei, dar si a comunelor limitrofe. El a aratat ca faza finala a proiectului prevede si adoptarea unui cadru legislativ adecvat zonei, care ar putea fi realizabil pana la sfarsitul acestui an.

"Sursa de dezvoltare este in beneficiul ambelor parti, care in acest moment sunt limitate teritorial. Eu privesc acest proiect de pe picior de egalitate deplina intre Bucuresti si celelalte comune, respectand principiul autonomiei locale. Este important ca acest studiu sa se realizeze pe baza unei intelegeri. Gandim un proiect de regenerare urbana, care sa aiba in vedere dezvoltarea infrastructurii", a declarat edilul-sef al Capitalei.

Videanu si-a exprimat speranta ca aceasta dezbatere sa incheie discutiile teoretice pe aceasta tema si ulterior sa se faca pasi concreti pentru a avea o Zona Metropolitana. "Bucurestiul are nevoie sa se dezvolte, iar comunele limitrofe au nevoie de suflul Bucurestiului pentru a creste indicii de calitate a vietii", a mai spus primarul general.

Incotro?

Reprezentantul grupului de experti , Serban Nadejde, a aratat cu acest prilej ca demersul autoritatilor privind ZMB vizeaza o strategie destinata unui teritoriu, subliniind ca nu este vorba despre o "subjugare a unor teritorii".

Directorul general al Agentiei Regionale de Dezvoltare Bucuresti, Dan Nicula, a spus la randul sau ca trebuie sa se promoveze proiecte concrete comune intre Bucuresti si celelalte zone din Giurgiu si Ilfov. O modalitate in acest sens este de a se actiona imediat in parcuri regionale, pe baza de proiecte finantate din diverse surse.

Studiul ZMB a inceput in 1994, ca o cerinta a unor factori naturali. Specialistii sunt de parere ca o negestionare a teritoriului va duce la un dezechilibru urbanistic si social. ZMB se va intinde pe o suprafata de 5.000 km patrati si va cuprinde circa 90 de localitati din judetele Dambovita, Calarasi, Ialomita si Giurgiu. Zona ia in calcul continuarea lucrarilor la nivelul canalului Dunare-Marea Neagra si dezvoltarea unor nuclee ale comunitatilor la Snagov, Gradistea, Branesti, Budesti, Comana, Bolintin si Buftea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri