Sediul central al companiei Telemobil ar putea sa fie relocat in viitorul ansamblu Sema Parc din Regie. Zapp ar fi al doilea operator de pe piata IT&C, dupa Vodafone, care alege sa stea in vecinatatea caminelor studentesti. Companiile implicate in negocieri - Telemobil, Eurisko si River Invest - se feresc sa dezvaluie amploarea tranzactiei.
Compania Zapp intentioneaza sa se intoarca in Bucuresti din exilul autoimpus de la Balotesti, iar viitoarea locatie aleasa va fi, dupa toate probabilitatile, una dintre noile dezvoltari imobiliare ce urmeaza sa se construiasca in ansamblul numit Sema Parc de pe teritoriul uzinei Semanatoarea. Ansamblul a fost lansat in primavara acestui an, de catre compania River Invest, firma controlata de MYO SA, aceeasi care detine Semanatoarea si parcul industrial dezvoltat pe terenul fabricii, si va totaliza o investitie de circa 700 de milioane de euro.

River Invest ar putea sa semneze primul sau mare contract care va aduce compania Zapp mai aproape de bucuresteni intr-un interval de aproximativ 30 de zile, sustin surse din piata, apropiate tranzactiei. Aceleasi surse au precizat ca, in acest sens, companiile Zapp si Eurisko au semnat un head of terms privind inceperea negocierilor pentru inchirierea de spatii de birouri clasa A din cadrul Sema Parc.
Reprezentantii River Invest au refuzat sa comenteze informatia privind intentia Zapp de a inchiria spatii de birouri in cadrul ansamblului din Regie.

Larisa Dinu, marketing & communication manager al River Invest SA, ne-a declarat ca, in prezent, toate spatiile parcului Sema sunt inchiriate in proportie de 100%. Dinu a precizat ca Sema Parc Industrial nu dispune de cladiri de birouri clasa A, dar ca proiectul ansamblului Sema Parc prevede realizarea, pe etape, pana-n 2015, a circa 364.000 mp suprafata construita de cladiri de clasa A si A+. Mai exact, conform River Invest, primele cladiri de birouri, ridicate pe o suprafata de 49.000 mp, vor fi predate in al doilea semestru al anului viitor, urmand ca pana in 2010 sa fie finalizate peste 50% din cladirile de birouri planificate (plus partea rezidentiala si comerciala). Restul cladirilor office au termen de predare anul 2015.

Prin urmare, in cazul in care negociatorii Zapp si cei ai River Invest vor ajunge la o intelegere, relocarea companiei de telecomunicatii in zona Regie-Semanatoarea va avea loc, cel mai devreme, la sfarsitul anului viitor. Potrivit River Invest, developerul responsabil de realizarea primei faze a proiectului Sema Parc este compania Credo Austria.
In prezent, compania MYO SA opereaza, printr-o subsidiara, parcul industrial Sema, compus din 75.000 mp hale de depozitare si 22.500 mp spatii de birouri clasa B, si deruleaza, printr-o alta companie, un amplu proiect de investitii (circa 700 de milioane de euro) care va duce la crearea a circa 364.000 mp de birouri de clasa A si A+, un spatiu comercial de nu mai putin de 172.900 mp si apartamente de lux construite pe 122.150 mp. Suprafata totala rezervata acestui ansamblu imobiliar este de peste 42 hectare de teren din zona Semanatoarea-Regie.

Moda relocarilor

Companiile din zona IT si telecomunicatii sunt cei mai dinamici actori pe piata spatiilor de birouri din Capitala. In ultimii ani, firmele din aceasta zona au ocupat circa 40% din tot ce inseamna piata relocarilor. Cea mai noua miscare de acest gen a fost relocarea companiei Cosmote Romania care, la inceputul lunii trecute, si-a mutat sediul central ntr-una dintre cele mai moderne cladiri de birouri din Bucuresti, America House, situata n Piata Victoriei. Cosmote a ocupat atunci aproximativ 3.500 mp (etajele 5 si 6, aripa de vest), America House gazduind principalele divizii ale companiei.

Sema Parc a fost ajutata de stat

Amenajarea parcului industrial din incinta fabricii Semanatoarea a inceput in 2003, proiectul beneficiind de sprijin din partea Guvernului sub forma de ajutor de stat. In intervalul 2004-2005, Sema Parc SA a primit din partea statului circa 27 miliarde ROL, reprezentand aproape 30% din valoarea investitiilor totale angajate de investitor (3,5 milioane euro). In 2004, Guvernul, prin Ministerul Administratiei si Internelor, a sprijinit investitiile societatii Sema Parc SA cu 7,112 miliarde ROL (circa 5,7% din totalul investitiilor angajate). Un an mai tarziu, acelasi minister vine cu o alta contributie baneasca, de aceasta data valoarea ajutorului de stat fiind de 20 miliarde ROL. Cele doua transe ale ajutorului de stat au fost autorizate de Consiliul Concurentei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri