Cazinoul din Constanta continua sa fie in stare avansata de degradare dupa ce in ultimii ani a fost pasat intre autoritati in incercarea de a se gasi solutii pentru reabilitare, fara niciun rezultat insa. Autoritatile locale sustin totusi ca lucrarile la cazinou ar putea incepe anul viitor.

Viceprimarul Constantei Decebal Fagadau a declarat corespondentului Mediafax ca la inceputul acestui an a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului cu fonduri europene, iar in prezent se lucreaza la elaborarea documentatiei. Acum sunt facute expertize tehnice, dupa care vor urma etapa de evaluare a proiectului, semnarea contractului de finantare si organizarea unei licitatii pentru desemnarea constructorului care va realiza lucrarile de reabilitare.

Viceprimarul estimeaza ca daca lucrurile vor decurge conform planului in primavara anului viitor ar putea incepe reabilitarea cazinoului.

Dezbaterea privind soarta cazinoului a inceput in luna mai 2011, dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv, iar primarul Radu Mazare a anuntat ca vrea sa-l vanda.

In 2007, Primaria Constanta a incheiat un contract cu firma Queen Investments SRL, pentru concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, iar municipalitatea Constanta urma sa primeasca anual 140.000 de euro. Mai mult, firma respectiva anuntase ca va investi aproximativ 15 milioane de euro in reabilitarea si modernizarea cazinoului, iar dupa incheierea acestor lucrari cladirea ar fi avut la parter o zona de bar, sala de festivitati, o terasa si doua restaurante, iar la etaj ar fi fost amenajate o zona de cabaret si sala de jocuri.

Firma Queen Investments SRL nu si-a putut duce la planul la bun sfarsit, iar in sedinta ordinara a Consiliului Local Municipal din luna mai 2011 s-a votat incetarea respectivului contract de concesiune.

Primarul Radu Mazare spunea atunci ca investitorii respectivi au renuntat la proiect din cauza crizei economice si preciza ca doreste sa vanda cazinoul intrucat municipalitatea nu are bani pentru reabilitarea acestuia.

"Sa dea Dumnezeu sa vina cineva sa vrea sa il cumpere, sa investeasca in el si sa-l faca functional. Municipalitatea nu poate sa tina cazinouri. Il vindem. Nu stiu cu cat, o sa spuna evaluatorii, dar nu gasesc pe nimeni. Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupa de cazinouri. Pana atunci il mentinem cu banuti putini cat sa nu cada, sa nu se degradeze. Nu pot sa ma apuc sa fac cazinouri, nici salon de nunti. Pana acum, din cati oameni cu bani cunosc, niciunul nu a fost interesat in a prelua acest simbol al Constantei", declara primarul Radu Mazare.

Propunerea lui Mazare a starnit un val de reactii din partea prefectului de atunci al judetului Constanta, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constanteni si a doua asociatii civice, care au inceput sa caute solutii pentru ca acest monument sa nu fie vandut.

Astfel, Claudiu Palaz i-a adresat primarului Radu Mazare o scrisoare deschisa prin care isi manifesta nemultumirea fata de propunerea de vanzare a cazinoului si il asigura pe edil ca se va opune unei eventuale hotarari privind instrainarea monumentului. De asemenea, liderul PDL Constanta, Gigi Chiru, afirma ca va initia o campanie de strangere de semnaturi pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Radu Mazare in cazul in care va fi adoptata o hotarare privind vanzarea cazinoului.

Totodata, doua asociatii civice, Asociatia Absolventilor din Universitatea Maritima Constanta si Grupul pentru Jurnalism, Cultura si Comunicare, au initiat o campanie intitulata "100 de zile pentru 100 de ani", propunand diverse solutii pentru cazinou, vanzarea fiind ultima pe lista si cea care ar putea fi luata in considerare doar daca vor fi epuizate celelalte variante.

La inceputul lunii iulie 2011, in sedinta ordinara a Consiliului Local Municipal pe ordinea de zi exista un proiect de hotarare privind vanzarea cazinoului. Proiectul avea sa fie retras insa chiar de initiatorul sau, Radu Mazare, primarul anuntand atunci ca va face un sondaj in randul constantenilor pentru a afla pozitia acestora privind Cazinoul si sa ia ulterior o decizie.

Doua saptamani mai tarziu, Radu Mazare a participat la o dezbatere privind Cazinoul Constanta, la care au mai luat parte parlamentari constanteni, prefectul judetului, arhitecti. Cu acest prilej, edilul a anuntat ca au fost trimise adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si catre Ministerul Culturii pentru a se vedea daca acestea sunt interesate de preluarea Cazinoului, pentru administrare si reparatii.

Mazare afirma atunci ca este dispus sa astepte un raspuns din partea ministerelor cateva luni, inainte de a lua o decizie privind Cazinoul. De asemenea, el spunea ca vinde cazinoul cu un leu pentru a fi reabilitat.

"Am auzit optiuni ca ar fi dispuse ministerele, guvernul, sa-l preia si sa-l repare. Va rog frumos, acum initiez hotarare de Consiliu Local, vi-l dau cu un leu, sa-l reparati si apoi sa-l administrati cum stiti dumneavoastra. Pe noi ne intereseaza sa fie reparat si sa-si produca functiunea, sa aduca turisti, sa devina un obiectiv, sa aduca jucatori care sa joace in cazino si sa cheltuiasca in Constanta", spunea Mazare.

La jumatatea lunii august 2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis o scrisoare reprezentantilor Primariei prin care anunta ca ministerul se va implica financiar in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a Cazinoului Constanta, dar cladirea trebuie sa ramana in proprietatea Consiliului Local.

Tot atunci, fostul ministru al Turismului Elena Udrea spunea ca, dupa ce va fi reparat, cazinoul va reveni la administratia locala si va avea destinatia de obiectiv turistic, dar se va asigura ca primarul Radu Mazare nu il va transforma intr-un "club de surf sau altceva".
In august 2011, consilierii locali constanteni au fost de acord ca monumentul sa fie preluat de catre Ministerul Dezvoltarii pentru a fi renovat.

Citeste si:

    Hotararea Consiliului Local avea un amendament potrivit caruia cazinoul revenea in administrarea Primariei daca in trei luni de la intrarea in vigoare a deciziei CLM nu era emisa o hotarare de Guvern pentru preluarea in administrare a cazinoului de catre MDRT si daca in termen de un an de la momentul preluarii nu incepeau lucrarile de reabilitare.

    La scurt timp dupa aceasta decizie, Elena Udrea declara ca lucrarile vor fi facute fie cu fonduri din bugetul MDTR, fie cu fonduri europene pe care Primaria Constanta le are la dispozitie.

    Ulterior, cladirea a fost preluata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, printr-o hotarare de guvern.

    In 5 octombrie 2011, chiar in fata cazinoului au fost semnate documentele de predare-primire a cladirii din administrarea Primariei Constanta in cea a MDRT, prin Compania Nationala de Investitii. Directorul CNI, Ana Maria Topoliceanu, spunea ca este posibil ca lucrarile de reabilitare sa se incheie in doi ani, iar in 2013 cazinoul sa fie predat intr-o stare foarte buna autoritatilor locale.

    Citeste si:

      Guvernul a aprobat in sedinta din 4 ianuarie 2012 indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea si restaurarea Cazinoului Constanta. Valoarea totala a investitiei era de 39.229.000 lei, inclusiv TVA. Finantarea obiectivului de investitii se facea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

      In martie 2012, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului de atunci, Cristian Petrescu, spunea ca spera ca in cel mult trei luni sa inceapa lucrarile de reabilitare la Cazinoul Constanta, urmand ca finalizarea acestora sa nu dureze mai mult de doi ani.

      "Am trimis catre SEAP documentatia pentru licitatia de lucrari, sper sa apara cat de curand, in maxim trei luni sa poata sa inceapa lucrarile. Termenul de executie este de doi ani, dar sunt sigur ca se va termina si mai repede tocmai pentru a-l putea pune la dispozitia municipalitatii sa ii dea vechea destinatie", afirma atunci Cristian Petrescu.

      Pentru anul 2012 fusese alocata suma de 10 milioane de lei, din care reprezentantii MDRT au anuntat ca au redus 3 milioane de lei. "Fiind vorba de lucrari in primul semestru si nefiind gata procedurile decat la sfarsitul primului semestru nu avea rost sa tinem banii acolo. Bineinteles ca vom aloca orice suma va fi nevoie pentru reabilitarea cazinoului", preciza Cristian Petrescu.

      In septembrie 2012, Radu Mazare anunta ca monumentul urmeaza sa revina la municipalitate in conditiile in care trecuse mai bine de un an de cand fusese preluat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si nu incepusera lucrarile. "Anul trecut, dupa discutiile pe care le-am avut cu madam Udrea si in care spunea ca ne va repara cazinoul, am emis o hotarare de Consiliu Local si am fost de acord ca imobilul sa ajunga la Ministerul Dezvoltarii pentru un an, timp in care ministerul este obligat sa inceapa lucrarile. Pana la ora actuala nu au inceput lucrarile. S-au incurcat in licitatii, contestatii, a expirat termenul, ca atare o sa le facem solicitare sa ne dea cazinoul inapoi pe care il vom scoate la vanzare si vom organiza o licitatie internationala", declara atunci Mazare.

      El sustinea ca nu i se paruse o solutie viabila ca statul sa investeasca 10 milioane de euro pentru reabilitarea cazinoului si ca cel mai bine ar fi sa fie vandut unei firme private si sa fie folosit ca si cazinou.

      "Eu am spus dintotdeauna ca solutia ca statul sa investeasca 10 milioane de euro in cazinou nu mi se pare o solutie viabila. Cu atat mai mult dupa ce se investesc acesti bani cazinoul ar urma sa fie concesionat, probabil cu 100-150 de mii de euro pe an. Solutia care mi se pare viabila este ca el sa fie vandut, reabilitat de o firma privata si folosit ca si cazino. Sa dea Dumnezu sa avem cumparatori!", preciza Radu Mazare.

      In octombrie 2012, primarul Constantei spunea ca isi doreste ca litoralul sa fie o zona cu facilitati pentru cazinouri: "Cazinoul, asa cum v-am spus, va reveni municipalitatii si o sa-l vindem. Dar vreau sa-l vindem in momentul in care avem aceasta lege aprobata cu facilitati speciale pentru cazinouri, vom incasa bani mult mai multi si sunt mult mai multi operatori interesati. Avem doua piete enorme intre care noi stam in acest moment si de unde putem avea turisti pentru acest gen de turism: Rusia, unde ele s-au interzis si Turcia, unde este interzisa. Sunt oameni cu foarte multi bani, sunt foarte multi jucatori, sunt foarte aproape aceste piete si e pacat sa nu profitam de ele. In contextul acesta in care l-am gandit ca sa avem zona cu facilitati speciale pentru cazinouri, va dati seama ca interesul pentru cazinou dintr-o data este de 100 de ori mai mare decat era inainte. La ora actuala taxele sunt foarte mari in Romania, pe litoral nici nu este niciun cazinou exact din aceasta cauza".

      In noiembrie 2012, Mazare anunta ca s-a razgandit in privinta vanzarii cazinoului si ca vrea sa faca un parteneriat public-privat cu o firma interesata de reabilitatea acestui monument si de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. "M-am sucit in privinta cazinoului pentru ca acum cateva zile am avut o delegatie de rusi care reprezentau un fond foarte mare si rusii mi-au spus asa: «Dom’le, dar noi nu suntem interesati sa cumparam cazinoul. Noi suntem interesati mai degraba intr-o asociere pentru ca vrem sa avem certitudinea ca municipalitatea ne va fi alaturi pe perioada in care noi vom face investitia si ulterior». Si mai mi-au spus in plus ceva. «Dar unde ii cazam pe jucatori?» Pai, o sa se faca un hotel in Portul Tomis...

      «Nu. Cei pe care ii aducem noi sa joace in cazinoul acesta au nevoie de cazare de 5 stele cel putin». Si atunci am identificat si o suprafata de teren, e vorba de parcarea de la Poarta 1, care are aproape doua hectare si m-am gandit sa facem un pachet in care o sa evaluam cazinoul, o sa evaluam aceasta parcare si cu tot pachetul acesta vom intra intr-o asociere sau un parteneriat public-privat cu un investitor care sa investeasca in cazinou, sa-l reabiliteze in scopul de a fi folosit ca si cazinou in continuare si care sa construiasca cazare pe parcarea de la Poarta 1".

      In februarie 2013, Radu Mazare a prezentat o alta modalitate de reabilitare a cazinoului, cu fonduri europene. "Cazinoul il bagam pe finantare europeana. Nu am certitudinea ca vom gasi un partener cu care sa ne asociem si care sa investeasca cele 6-7 milioane de euro necesare reabilitarii si atunci Nicusor Constantinescu mi-a propus sa-l bagam pe o linie de finantare pe fonduri europene. El este in momentul asta pe procedura de finantare pe fonduri europene. E adevarat ca daca va merge asa si nu gasim pana atunci un partener sa bage bani sa-l facem mai repede, dupa ce va fi reabilitat tot trebuie sa ne asociem ca nu putem sa-l operam noi, primarul sau sefii de servicii sa fie sefi de sala".

      In martie 2013, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, anunta ca a fost aprobata finantarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrarile urmand sa fie realizate cu fonduri europene, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 10 milioane de euro.

      Ulterior, Guvernul anunta ca va aviza un memorandum privind constatarea incetarii dreptului de administrare al Ministerului Dezvoltarii asupra Cazinoului Constanta.

      Demersurile pentru construirea cazinoului au inceput in anul 1903, iar cel insarcinat cu proiectarea a fost Daniel Renard, un arhitect roman de origine elvetiana, care decide ca aceasta cladire sa fie realizata in stilul Art Nouveau. Lucrarile sunt finalizate in 1910, cand are loc inaugurarea oficiala, iar in 1911 Primaria va autoriza organizarea jocurilor de noroc, iar cazinoul va fi frecventat timp de mai multi ani de pasionatii jocurilor de noroc, atat din tara, cat si din strainatate.

      In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cazinoul, transformat in spital, a fost afectat de bombardamente. Dupa instaurarea regimului comunist, cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat in restaurant. Timp de cateva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai marii vremii, dar si de turistii straini. La mijlocul anilor '80, cazinoul a fost inchis pentru o perioada pentru a fi supus unor lucrari de restaurare, acestea fiind ultimele operatiuni de acest gen realizate pana in prezent.

      Dupa revolutia din 1989, cazinoul a continuat sa functioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunti, botezuri, banchete scolare, dar era folosit si pentru organizarea de diverse evenimente culturale.

      Cazinoul Constanta a trecut in administrarea Primariei Constanta in anul 2000, dupa un proces care durase cativa ani, el apartinand pana atunci societatii Litoral SA. Dupa trecerea cladirii la municipalitate, cazinoul a gazduit o perioada sedintele Consiliului Local, dupa care a fost concesionat.

      Cazinoul este inclus pe lista monumentelor istorice, intocmita de Institutul National al Monumentelor Istorice - Ministerul Culturii si Cultelor.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri