Chiar daca piata imobiliara din Croatia se afla in plin proces de tranzitie, tot mai multi straini doresc sa cumpere proprietati aici, mai ales in zona de coasta.
Inainte de 1991, atunci cind actualul teritoriu al Croatiei facea parte din fosta Iugoslavie, se stiau putine lucruri despre farmecul acestor meleaguri, despre resorturile de la Marea Adriatica sau despre orasele medievale care se gasesc aici. Datorita cererii mari din partea cetatenilor straini de a cumpara proprietati, piata imobiliara din aceasta tara a cunoscut o dezvoltare rapida.

Proiectele de anvergura din domeniul infrastructurii si al constructiilor, precum si pretul mereu in crestere al proprietatilor imobiliare au facut ca din 2003 pretul la locuintele situate in capitala Zagreb sau de-a lungul coastei adriatice sa cunoasca un nivel fara precedent. Chiar daca au existat toate conditiile de crestere a preturilor pe acest sector de piata, la ora actuala acestea se situeaza inca la un nivel mai mic decit cel din Europa Occidentala. Acesta este principalul motiv pentru continua crestere a cererii pe aceasta piata.

Guvernul da tonul

Pentru a putea cumpara o proprietate in Croatia, ca cetatean strain, trebuie sa indeplinesti o serie de cerinte, inainte de a intra in posesia acesteia. Aprobarea Ministerelor de Interne si de Externe din aceasta tara este obligatorie in cazul in care nu esti cetatean croat. Aceasta aprobare se poate obtine in urma unei cereri care trebuie depusa la aceste ministere. Pe linga aceasta, mai trebuie depuse si un contract intre cumparator si vinzator, care nu a fost in prealabil legalizat, actele complete ale proprietatii, precum si informatii detaliate despre persoanele intre care se realizeaza tranzactiile. Toate acestea vor fi analizate de catre cele doua ministere.

Aprobarea de a cumpara proprietati in aceasta tara se va elibera numai in cazul in care intre Croatia si tara al carei cetatean doreste achizitionarea proprietatii exista un asa-zis acord de reciprocitate. Dupa aprobarea cererii, doritorul trebuie sa inregistreze proprietatea pe numele lui la autoritatea municipala de cadastru, si trebuie sa plateasca taxa de vinzare-cumparare. Inregistrarea trebuie facuta in maximum 30 de zile de la eliberarea cererii, astfel aceasta va expira. Taxa de cumparare este de 5% din valoare, pentru orice tip de tranzactie si de proprietate si trebuie platita in maximum 15 zile de la eliberarea cererii.

In acest stadiu, notarul va legaliza actul de vinzare-cumparare, care va fi definitiv. Plata proprietatii se face prin institutiile financiare din aceasta tara (de obicei prin banci), in orice moneda, iar schimbul valutar, in cazul in care plata s-a facut in moneda straina, se va realiza automat de catre banci. Singurul lucru pe care cetatenii straini nu il pot cumpara sub nici o forma in Croatia il reprezinta terenurile agricole. O alta varianta care trebuie sa fie luata in calcul atunci cind se doreste cumpararea unei proprietati in Croatia este si achizitionarea acesteia pe numele firmei al carei patron este cel care doreste sa realizeze o astfel de tranzactie. Daca respectiva companie este inregistrata in Croatia, nu exista nici un fel de document suplimentar care trebuie prezentat atunci cind se doreste cumpararea unui imobil.

Vederea la mare costa

Locatia imobilului care se doreste a fi cumparat difera in primul rind in functie de locatie. Astfel, preturile imobilelor situate in partea continentala a Croatiei sint mai mici decit preturile apartamentelor situate in statiunile de pe coasta. In Osijek, oras situat la granita cu Serbia, care nu prezinta interes din punct de vedere economic, turistic sau cultural, preturile sint printre cele mai mici din Croatia.

Aici, o garsoniera de 33 mp costa aproximativ 31.000 de euro, un apartament cu doua camere cu o suprafata de 50 mp costa 46.000 de euro, unul de trei camere de 70 mp, in jur de 55.000 de euro, iar unul de patru camere, cu o suprafata de 88 mp costa 67.000 de euro. O vila de sase camere, cu o suprafata locuibila de 250 mp si o suprafata aferenta de pamint de 400 mp nu costa mai mult de 135.000 de euro.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5352&art=167&cHash=d7a0f2cdea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri