Dacă ar fi nevoite să facă acest lucru până la iarnă, țările din Uniunea Europeană (UE) ar putea să găsească alternative pentru a înlocui două treimi (circa 66%) din gazele pe care le importă în mod normal din Rusia, spune Juraj Kotian, șeful departamentului de analiză macroeconomică pe zona ECE, în cadrul Erste Group. Astfel, găsirea alternativelor nu este imposibilă, dar ar lovi serios buzunarele consumatorilor europeni.

Dependența energetică a țărilor UE față de Rusia a revenit în antenție săptămâna aceasta după ce Gazprom a oprit complet livrările de gaze către Polonia și Bulgaria din cauză că acestea nu și-au plătit facturile în ruble.

De ce pentru Rusia este importantă plata gazelor în ruble, și nu în euro sau dolari? Motivul este relativ simplu: Europa plătește circa 200 – 800 mil. euro în fiecare zi pentru gazele din Rusia. Dacă plățile s-ar face în ruble, statele UE ar trebui să cumpere mai întâi ruble, cererea pentru moneda națională a Rusiei ar crește, iar acest lucru ar duce la întărirea rublei față de euro și la susținerea economiei rusești.

Cum vrea Europa să nu mai fie dependentă de gazul rusesc

Importul de gaze naturale joacă un rol deosebit de important în mixul energetic al Europei, inclusiv în Europa Centrală și de Est (ECE), regiune din care face parte și România.

Dacă petrolul ca sursă de energie este mai ușor de înlocuit (plătind mai mult pe importuri din alte țări), rețeaua de conducte care traversează Europa face ca înlocuirea gazelor să fie o problemă mult mai mare și specifică țărilor de pe continent.

Ca urmare, UE a anunțat REPowerEU, un plan ce vizează obținerea independenței față de energia rusească.

Citiți și UE speră să nu mai depindă deloc de gazul rusesc până în 2027

Planul urmărește să facă Europa pe deplin independentă de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de 2030, începând cu gazul. REPowerEU va căuta astfel să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze lansarea gazelor regenerabile și să înlocuiască gazul ca sursă de încălzire și ca generator de energie electrică, în speranța de a reduce cererea UE pentru gazul rusesc.

Citiți la acest link mai multe detalii despre planul european.

Practic, pentru a înlocui gazele rusești și pentru a reduce consumul de gaze în general, UE are următoarele soluții (vezi și graficul de mai jos):

  • Înlocuirea gazului cu alte alternative de energie fosilă, precum cărbunele – de departe principala soluție.
  • Creșterea importurilor de Gaz Petrol Lichefiat din țări de peste ocean.
  • Reducerea cererii de gaze din sectorul industrial (cu efect negativ asupra economiilor).
  • Energie bio / amânarea închiderii unor unități vechi din centralele nucleare.
  • Reducerea temperaturilor de încălzilre.
  • Gaze naturale din alte surse.
  • Repararea rețelelor de termoficare.
  • Creșterea eficienței energetice a clădirilor.

Cifrele din tabel reprezintă miliarde metri cubi de gaz.

Sursa date: Erste Group Research, Bruegel, IEA, Washington Post

”Reducerea cu două treimi a cererii pentru gazul rusesc până la finalul anului 2022 nu reprezintă un scenariu imposibil, însă ar presupune costuri semnificative. Din punctul de vedere al UE, triplarea producției de energie solară și eoliană ar putea înlocui 170 de miliarde de metri cubi de gaz până la sfârșitul deceniului. De asemenea, accelerarea creșterii eficienței clădirilor, instalarea de pompe de căldură electrice sau extinderea producției de bioenergie ar duce la economii de cel puțin 35 de miliarde de metri cubi fiecare, adică două treimi din importurile anuale de gaze din Rusia”, menționează analiștii Erste Group.

O altă soluție ar fi trecerea de la gazul rusesc la alte alternative de energie fosilă, precum cărbunele, dar acest scenariu ar fi dificil de pus în practică mai ales că șefii UE au marșat puternic în ultimii ani pe ideea respectării obiectivelor climatice

Citiți și Sterian (Transgaz): Importurile României nu sunt afectate de oprirea gazului rusesc către Polonia și Bulgaria

În Europa Centrală și de Est, gazul reprezintă aproximativ 10% din totalul furnizării de energie în Slovenia și Serbia, aproape 17% în Cehia și Polonia și aproximativ 25% în Croația, România și Slovacia.

România este una dintre țările care nu sunt puternic dependende de Rusia. Țara noastră importă din Rusia 17% din necesarul său de energie: 15,5% din gazele naturale, 37% din țiței și aproape 12% din necesarul de cărbune.

Realist vorbind, România și țările din regiune nu se pot baza pe eolian și solar

”În ceea ce privește energia regenerabilă, producția eoliană și solară în totalul surselor de energie sunt aproape inexistente în regiunea ECE. Acestea reprezintă cel mult 2% din oferta totală de energie în unele dintre țări. Creșterea ponderii producției solare și/sau eoliene ar fi astfel o provocare pentru țările din Europa Centrală și de Est”, spun analiștii Erste Group.

Pe de altă parte, regiunea poate deveni un mare beneficiar al planului REPowerEU. În ECE, marea majoritate a clădirilor au fost construite înainte de perioada comunistă sau în timpul acesteia, când se acorda puțină atenție conservării energiei și eficienței energetice.

De exemplu, în Ungaria, aproape 80% din clădirile rezidențiale au fost construite înainte de 1989. În aceste condiții nu este deloc surprinzător că sectorul rezidențial ajunge să reprezinte aproape jumătate din consumul de gaze din Ungaria, asta deși în mod normal marii producători industriali sunt cei care consumă cel mai mult gaz.

În prezent, 75% din toate clădirile din UE nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. În ansamblu, clădirile UE sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie al UE și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri