Rușilor li se micșorează posibilitățile de mobilitate în interiorul Uniunii Europene în urma unei decizii care a fost clarificată recent. Astfel, cetățenii ruși nu mai au voie să intre în nicunul dintre statele membre UE cu automobilul, în caz contrar riscând confiscarea acestuia. Decizia se aplică și în cazul bunurilor aduse de ruși și face parte din regimul de sancțiuni impus de UE asupra Rusiei după ce armata lui Putin a invadat Ucraina.

În urma unei modificări a listei de sancțiuni explicite aplicate Rusiei, persoanele din această țară nu mai pot pătrunde în interiorul Uniunii Europene cu anumite bunuri și nici la volanul mașinilor personale. Practic, asemenea celor care lasă mașina în fața metroului și folosesc, apoi, transportul public pentru a ajunge la birou, și rușii vor trebui să-și lase mașina la frontierele UE și să-și continue o eventuală călătorie în ritm de plimbare.

O întrebare dintr-o secțiune de FAQ a unui document al Comisiei arată că rușii nu mai pot intra cu niciun fel de mașină în UE. În pachetul al 11-lea de sancțiuni se menționa că rușii nu mai pot intra în UE cu mașini „de lux”. Această sintagmă includea orice automobil cu un preț de peste 50.000 de euro, dar și orice automobil cu motor mai mare de 1,9 litri și, în plus, orice model hibrid (de orice fel) și electric (de orice fel). Mai trebuie, însă, clarificată situația mașinilor rușilor (înmatriculate în Rusia) care sunt deja în interiorul UE în acest moment.

În anumite țări din UE, scrie Euroactiv, numărul de mașini cu numere rusești care pot fi observate în trafic este destul de mare. De exemplu, în Bulgaria ar fi peste 300.000 de ruși care și-au cumpărat domicilii sau locuiesc în chirie și circulă cu mașini înregistrate în circulație în Rusia. În acest context, purtătorul de cuvânt al CE, Daniel Ferrie, a subliniat că această interdicție nu se aplică doar la importul de mașini din Rusia, ci la orice mașină din Rusia care vrea să intre în blocul comunitar, indiferent de motivul și durata vizitei.

Statutul anumitor ruși care au și cetățenie într-un stat membru, dar și a celor care sunt refugiați sau beneficiază de un regim special nu a fost explicat în contextul modificărilor de legislație. Rămâne de văzut cât de rapid va răspunde și România acestor schimbări și dacă vom vedea ruși pierzându-și mașinile la graniță când încearcă să intre în țară.

Sursa foto: Sergey Bezgodov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri